петък, 22 май 2009 г.

Как правилно да си направим вана

Преди ваната минете през душа, който не само ще измие потта и мръсотията, но и ще разшири кръвоносните ви съдове, ще отпусне мускулите.

Дългия престой във ваната натоварва сърцето другите органи на кръвообращението, при това е вредно за кожата. Затова престоя във ваната трябва да е не повече от 15-20 мин. Водата не трябва да бъде много гореща, защото това е вредно за организма ви и изморително за вас.

След приемането на вана се препоръчва измиване под душа, за да се измият остатъците сапун, шампоан, рогови частици. Накрая се изплакнете с топла или хладка вода, за да се затворят порите.

За да се избегне изсушаването и беленето на кожата след вана намажете тялото си с крем или мляко за тяло, след което кожата ви ще бъде гладка и еластична.

Много е полезно във ваната да се добавят билкови отвари, морска сол, натурални продукти (мед, прясно мляко и др.). Тези вани действат заздравяващо и тонизиращо на организма, регулират обмяната на веществата, почистват, омекотяват кожата, правят я мека и гладка. При това някои вани успокояват нервната система и подобряват съня.

Вана с хвойна

1ч.ч. хвойна се залива с 2л. вряла вода, оставя се за 2ч в термос, прецежда се и се излива във ваната (30-35градуса). Приятната ароматна вана премахва умората, успокоява нервната система.

Вана “Полски нектар”

Смесват се в равни части билките мента, пелин, обикновен равнец, живовляк. 1ч.ч. от сместа се залива с 2л вряла вода. Вари се 5мин на слаб огън, изчаква се да изстине, прецежда се и се излива във ваната. Тази целебна ароматна вана ободрява, освежава, тонизира.

Солна вана

Във ваната се добавят 250-500г морска сол. Тази вана ободрява и подобрява самочувствието.

Вана, която изглажда кожата

В топлата вана се излива прецедена гъста отвара от овесени ядки и 2с.л. екстракт от хвойна. След процедурата кожата се намазва с подхранващ крем или мляко за тяло.

Ваната на Клеопатра

Полезно действа на кожата и вътрешните органи. Загрява се 1л прясно мляко, но без да кипва. А в друг съд на водна баня – чаша мед. Меда се разтваря в прясното мляко. Добавят се 2с.л. бадемово, 1ч.л. розово масло или зехтин. След тази вана кожата става нежна и гладка.

Вана “Приятни сънища”

Много полезна за здравето е вана с добавянето на отвара от лайка, липов цвят, мента, корен валериан. Тя се прави вечер преди сън. Подмладява кожата, успокоява нервната система, подобрява съня. След като се наспите, ще се събудите бодри и свежи.


Източник:www.damski-klub.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар