сряда, 13 май 2009 г.

Грижа за кожата през зимата


Грижата за кожата през зимата е основна стъпка по пътя на разкрасяването и поддържането на здрав и свеж вид. Това е така не само защото лицето е първото, което околните забелязват, но и поради факта, че там е кожата е особено чувствителна и податлива на външни влияния. През зимата кожата на лицето е почти незащитена и изложена на щипещия студ и вятър, както и на изсушаващия ефект на климатиците, така че тя определено се нуждае от защита.

1. Скъсете сутрешния душ

Водата хидратира кожата, но прекаленото излагане на струите има обратен ефект – изсушаване. Предизвикателствата, които й отправят климатичните промени и без това са значителни, така, че не е нужно тя да бъде атакувана и от "предозиращо" овлажняване, особено с гореща вода. Краткият, хладък душ може да предпази кожата на лицето и тялото.

2. Откажете кафето

През зимата кожата се изсушава лесно така, че е необходимо да бъде хидратирана добре. Задължително пийте много вода, чай или плодови сокове. Кафето е естествен диуретик и по-големите дози водят до обезводняване на тялото.

3. Изберете "зимни" почистващи продукти

Особено важно е да притежават хидратиращи свойства. Така създават щит за кожата, който я предпазва от грубия вятър и същевременно от ефекта на климатиците. Не използвайте сапун за лицето си. Добър вариант са продукти като почистващо мляко или лосион.

4. Тонизиране на кожата?

Тониците за лице, които използвате през зимата не бива да съдържат алкохол или астрингенти, които допълнително изсушават. За тонизиране на кожата използвайте розова вода или краставичен сок.

5. Специален помощник

През зимата е много подходящо да положите по-специални грижи за кожата. Това е моментът да се справите с лющенето или пигментните петна. Изберете подходящ серум или подарете на кожата си процедури като микродермабразио или кислородна терапия. Така ще "заредите" кожата си с нужните й хиалуронова киселина и витамини (А, С и Е).

6. Кожата, предразположена към акне


Свикнали сме да приемаме като факт, твърдението, че кожата предразположена към акне се чувства добре през зимата. Всъщност е точно обратното – състоянието й може да се влоши. Промяната в температурата, когато влизате от студено на топло може да възпали кожата. Много добре е да си набавяте цинк всеки ден, който помага на тялото по естествен начин да овладее омазняването.

7. Сухата кожа

За хората със суха кожа, зимата е истинско предизвикателство. Задължително използвайте силен хидратант. Нормално кожата трябва да се хидратира два пъти на ден но ако след това продължи да се възпалява от студа, сменете продукта. През деня можете да използвате спрей с термална вода, както и с розова вода ако се нуждаете от допълнително влага.

8. Хидратищите масла

Набавете си хидратиращи продукти на маслена основа. Маслата пречат на загубата на влага. Един такъв продукт съдържа около 80% масло и 20% вода и това му дава възможност да създава защитен филтър върху кожата.

9. Съставките, от които се нуждаете

- Хиалуронова киселина – субстанция, която съществува и в кожата и целта й е да поддържа влагата.
- Витамини А, С и Е.
- Зелен чай.

10. Допълнителна подкрепа

Три или четири пъти в седмицата използвайте подхранващо олио. Много подходящо за целта е бадемовото олио, което има хидратиращ ефект.

11. Липидите – защита на кожата

Липидите не се разтварят във вода и за кожата те играят ролята на щит. Можете да си ги набавите от храната – белени бадеми, орехи, пълномаслено прясно сирене, претопено масло. Чаша топло мляко с ¼ лъжичка претопено масло вечер преди лягане набавя необходимите на кожата липиди.

12. Вкусната грижа

Яжте плодове и зеленчуци с високо водно съдържание при всяко хранене – марули и моркови са мнoго добър избор сред зеленчуците, а от плодовете подходящи са – горските плодове, ябълките и гроздето.

13. Използвайте овлажнители за въздух

Отоплението на дома води и до изсушаване на въздуха. Можете да решите този проблем с помощта на овлажнител за въздух.

14. Не забравяйте слънцето

Когато прекарвате повече време навън използвайте продукти със слънчева защита (SPF 15е напълно достатъчно). Не подценявайте зимното слънце! Защита от слънчевите лъчи е важна заради рефлективната й способност. Ако 17% от лъчите се отразяват в пясъка, то в снега се отразяват цели 80%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар