четвъртък, 14 май 2009 г.

Най-популярните диети


Революционната диета на Др. Аткинс - Този диетичен план включва високо-протеинов хранителен режим и силно ограничаване на въглехидратите. Може да се консумират зеленчуци и месо, мазнини, но никакъв хляб. Ограничен е приемът на плодове и зърнени храни. След приключване на тази диета, организмът може да има недостиг на влакнини, калций, витамини. Много спорна диета. Има привърженици, но и доста врагове.

Диета за въглехидратно-пристрастените на Др. Хелер - Тази диетична програма проповядва ниско-въглехидратно хранене. Консумират се меса, зеленчуци, плодове и зърнени храни. Все пак има предупреждение да не се прекалява с въглехидратите. Този режим е по-умерен.

Choose to Lose на Др. Гоор - Ограничаване на мазнините. Определя се "мазнинен" бюджет и всеки е свободен да го използва, както желае. Не се ограничава приемът на въглехидрати. Консумират се меса, птици, ниско-маслени млечни продукти, морски дарове. Зелена светлина за плодове, зеленчуци, зърнени храни, хляб и паста. Този диетичен план е определено здравословен.

The DASH Diet - Високо-въглехидратен, умерено-протеинов режим, умерена консумация на мазнини. Разработена за хората с ниско кръвно налягане. Диетата следва хранителната пирамида и набляга на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и нискомаслените млечни продукти. Определено здравословен хранителен режим.

Ядеш повече, Тежиш по-малко на Др.Орниш - Предимно вегетариански режим и стриктно ограничаване на мазнините. Предимство имат "ярките" плодове. Предупреждение: да се следи приемането на млечни продукти и яйца, съответно - нискомаслени и само белтъци. Диета, бедна на калций и с ограничена консумация на здравословни храни, като моски продукти, птици.

The Pritkin Principle - Фокусирана върху намаляване калоричността на храните, като се предлага предимно течна храна, която запълва стомаха. Разрешени са зеленчуци, плодове, овесени ядки, паста, супи, салати, ниско-маслени млечни продукти. Протеините се набявят от крехки, сухи меса, птици и морски продукти. Здравословен хранителен режим, беден на наситени мазнини и богат на плодове и зеленчуци. Недостатък е, че е беден на калций.

Зоната - Умерено ниско-въглехидратна и умерено високо-протеинова. Набляга се на ниско-маслена протеинова храна, като пиле и риба, плюс плодове, зеленчуци, зърнени храни.

Weight Watchers - Много въглехидрати, умерено мазнини и протеини. Много здравословен хранителен режим. Дава възможност да се изготви собствен план, вместо да се следват готови менюта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар