четвъртък, 28 май 2009 г.

Природата в борба за красотата

Подхранването на кожата с естествени съставки не е просто актуална тенденция, това е важна стъпка в борбата за красотата. Природосъобразната козметика, заедно със здравословната храна са неизменна част от съвременния живот и ако до преди няколко години тя можеше да се открие само в магазините на някои световни марки, то днес все по-голяма част от световните производители на козметика разпространяват такива продукти в търговската мрежа. Заключението е: всяко обръщане към природата е положително – за начина по който изглеждате, за Земята и в името на здравето и младостта.

Какво значи когато на етикета пише...?

100 % Натурално: Продуктът трябва да съдържа само органични съставки (с изключение на вода и соли).

Натурално: Продуктът трябва да съдържа минимум 95 % органични съставки (с изключение на вода и соли).

Съдържа органични съставки: Продуктът трябва да съдържа не по-малко от 70 % органични съставки (с изключение на вода и соли).

По-малко от 70 % органични съставки: За такъв продукт не може да бъде използван терминът "натурален" никъде върху етикета. Но могат да бъдат отбелязани натуралните съставки в упътването.

Вредни разкрасяващи продукти?

За много хора, изборът на натурална козметика е основан върху усилията да избегнат химикалите, съдържащи се в много лакочистители, лакове за коса и ароматизиращи продукти, чиято цел е да подсилят свойствата на въпросните продукти.

Опасна за здравето козметика?

Съществува теория, че някои козметични продукти могат да спомогнат появата на рак на гърдата, заради количеството естроген в състава си и това кара много жени да избират органичната козметика. В действителност притесненията относно тези продукти в повечето случаи са неоснователни.

Причиняващи рак продукти за коса?

Според определени твърдения някои от съставките в шампоаните и сапуните (предимно тези, които правят пяната) могат да причинят рак. Световни организации като Cosmetic, Toiletry and Fragrances Assosiation, Cosmetic Ingredient Review и American Cancer Society отхвърлят тази теория. Но в действителност тези съставки могат да предизвикват раздразнение на очите и кожата.

Преди да се впуснете в купуването на еко продукти, уверете се, че можете да ги разпознавате. Те притежават необходимите сертификати.

Какво прави един продукт органичен?

- За да може да се определи като натурален или органичен един продукт, сред съставките му трябва да присъстват плодове, зеленчуци или други култури, отгледани с тази цел, в екологично чист район.

- Пръстта, върху която се отглеждат съответните култури не трябва да бъде третирана със синтетични торове, нито с повечето стандартни пестициди в период от три години.

- В състава на органичните продукти не трябва да присъстват генно модифицирани съставки, нито такива, изложени на радиация.

- Грижите за отглеждане, прибиране, обработване и доставяне на културите, използвани в органичната козметика трябва да са съобразени със защитата на околната среда.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар