сряда, 27 май 2009 г.

Не! на разширените вени

С напредването на годините стените на вените изтъняват и отслабват и като прибавим увеличеното налягане по време на бременност или работа, свързана с продължително стоене прав – лесно изпъкват и се разширяват. Освен това проблемите с вените често са генетично обусловени. В някои случаи разширените вени или спуканите капиляри са повече от естетичен проблем. Ако имате видимо разширени вени, значи сте запознати с болката и дискомфорта от това и непременно се консултирайте с лекар.


Премахване на разширените вени

Проблемът с разширените вени, освен, че е съпътстван с болка и неудобство, предизвиква и неувереност, както всеки видим проблем, свързан с външния вид.

Третиране с лазер

Подходящ за малките вени – тип паяжина

Васкуларният лазер изпраща силен, разпръскващ се лъч във вените като действието му е постепенно. Вените изчезват след минимум две сесии (за хората с по-тъмна кожа може да са необходими повече от две). Процедурата трае от 15 до 20 минути и е съпътствана с усещане за затопляне или щипане от лазера. В зависимост от това колко силно са изразени вените могат да се направят от 2 до 5 процедури. Възможно е да се появят временни странични ефекти като зачервяване, посиняване и обезцветяване на кожата около третирания участък. Както при всички лазерни процедури и при тази, при хората с по-тъмна кожа може да има пигментни промени.

Склеротерапия

Подходяща за разширени (варикозни) вени

Разширените вени успешно се третират чрез склеротерапия, която представлява инжектиране на специален разтвор във вените. В резултат спира потока на кръв във вената и тя престава да функционира. Остава белег, който се скрива в рамките на няколко седмици. Въпреки, че повечето пациенти виждат между 50% и 90% подобрение, упоритите вени могат да изискат допълнително третиране. Усещането от инжекцията напомня ужилване и може да се появи леко зачервяване или дори посиняване в този участък от кожата. Склеротерапията не изисква много време, но след процедурата е необходимо да се ограничат активните дейности и да се носят стягащи чорапи за период от 71 часа, за да се подпомогне нормалния темп на кръвообращение.

Предпазване

Ако притежавате варикозни вени или генетична предразположеност към проблеми с вените, най-добре избягвайте продължителното седене или стоене прав. Създайте си навик периодично да вдигате краката си над нивото на сърцето, за да подпомогнете кръвообращението и избягвайте да седите с кръстосани крака. Като допълнителна предпазна мярка можете да носите специални чорапи, които подпомагат циркулацията на кръв. Освен това, ограничете количеството на сол в менюто си, защото излишният за организма натрий може да причини оток в крайниците и да затрудни кръвообращението.

Знаете ли че...

При тичане и качване на стълбище голямо количество кръв се стича в краката и това предизвиква разширяване на вените. В такива случаи можете да замените този вид активности с по-щадящи като плуването и карането на велосипед.


Знаете ли че...

Видимите вени, които напомнят паяжина в действителност не са спукани кръвоносни съдове. Те представляват малки, повърхностни вени, които се появяват в резултат на увеличаване на теглото, по време на бременност, хормонални промени, употребата на някои медикаменти, както и под въздействието на начина на живот, свързан с продължително седене или стоене прав.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар