събота, 23 май 2009 г.

Хидратирането е основна част от грижата за кожата

Хидратирането е основна част от грижата за кожата, но споменаването му води до немалко въпроси. Всъщност козметичните продукти не са достатъчни, за да може кожата да получи необходимото количество влага – важно е и количеството вода, което поемате. Добре хидратираната кожа е предпазена от замърсяване, от вредните слънчеви лъчи и от дехидратация. Хората със суха или комбинирана кожа, често погрешно смятат, че се нуждаят единствено от хидратиране, но същевременно с това, дори най-сухата кожа има нужда от ексфолиране.

Естествената влага в кожата се създава от продукцията на себум и пот, като себумът лубрикира кожата, а продуцирането на пот е защитен механизъм срещу бактериите.

Използването на лек немазен хидратант, подходящ за вашия тип кожа запазва естествената влага и предпазва клетките.

Хидратацията е превенция от лошото влияние на студеното време. Но основно правило е да се съобразите с типа на кожата си и разбира се – да не прекалявате. Прекаленото използване на овлажняващи продукти може да запуши порите.

Няма значение какъв тип е вашата кожа – тя винаги се нуждае от хидратиране!

Изборът на подходящ продукт е много важен. Овлажняването, както почистването е важна предпоставка за здрава кожа. Начинът да набавите необходимата на вашата кожа влага е да изпивате от 8 до 10 чаши вода дневно, като добавка към добре подбраната козметика – тоник, крем, околоочен гел.

Хидратантите представляват комплекс от химически агенти, специално създадени да въздействат върху външния слой на кожата (епидермиса), като я правят по-мека и еластична, увеличавайки съдържанието на влага. Кожата ежедневно е подложена на агресивна атака от заобикалящия ни свят. Тя се нуждае от защита от UV лъчите, от вредните емисии като изгорелите газове и от ефекта на времето. Нивото на влага в състава на епидермиса зависи от много външни фактори (слънцето, вятъра, студа, климатиците) и намалява с напредване на годините.

Добре овлажнената кожа е предпазена от лющене. Козметичната индустрия предлага различни видове хидратанти, съобразени с изискванията на всички типове кожа. Но не бива погрешно да се смята, че хидратирането не предпазва кожата от появата на бръчки.

Продуктите на билкова основа са лесни за употреба, абсорбират се лесно от кожата и не предизвикват раздразнение.

При положение, че имате мазна кожа, трябва да внимавате с избора на хидратиращ продукт, за да не предизвикате запушване на порите и поява на черни точки. Най-добре се консултирайте с дерматолог. Днес пазарът предлага синтетични продукти, които могат да хидратират, без да омазняват кожата. Такива продукти не съдържат минерални масла, нито зеленчукови и животински мазнини. Ефектът им се гради върху съставки като модифицирани, синтетични мазнини. Освен това повечето хидратиращи продукти са снабдени с полезни за кожата витамини, протеини, колаген и хормони като допълнителен ефект.

- Нанасянето на хидратант два пъти дневно подпомага циркулацията и тонизира кожата.

- Кожата около очите изисква специална грижа, поради факта, че е по-фина и деликатна. Изисква използването на продукти, специално предназначени за тази зона.

- Сухата кожа изисква повече хидратиране, но това не включва употребата на много тежки хидратиращи продукти – те могат да запушат порите. Продукти, съдържащи глицерин и масло от макадамия са подходящи за сухата кожа.


Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар