четвъртък, 14 май 2009 г.

При проблем с мазна кожа

Мазната кожа е най-често срещаният тип с който се сблъскват по-голяма част от младежите. Тя води до появата на акне и е много неприятно явление, което се появява в пубертета и може да продължи 40-50 години.

Причини

- Най-честата причина е повишената дейност на жлезите с вътрешна секреция. Това се случва предимно през периода на полово съзряване или при бременност. Хормоните въздействат върху мастните жлези и те увеличават своето функциониране.

- Начинът на хранене също играе важна роля при получаването на мазна кожа. Липсата на плодове и зеленчуци и замяната им с храни богати на мазнини и въглехидрати води до напълняване, а от там и до увеличаване функциите на мастните жлези.

- Не без значение е и наследственият фактор. Когато и двамата родители са с мазна кожа, проблемът се задълбочава и изисква повече внимание

- Неправомерното използване на мазни кремове също значително допринася за омазняване кожата на лицето.

Комбинацията от мазна кожа и мръсен въздух води до появата на акне. По нея лесно се лепят прах и мръсотия и по този начин порите на кожата бързо се запушват и причиняват червените пъпки на лицето.

Лечение

- Мийте лицето си всеки ден. Хигиената е особено важна, затова го правете сутрин и вечер за по-добър ефект.

- Може да почиствате лицето си през деня със спиртен лосион, козметично мляко или лимонов сок.

- Яжте предимно вегетарианска храна и то повече кисело мляко и ориз, а от месата избягвайте тлъстините. Внесете повече плодове и зеленчуци във вашето меню. Избягвайте консумацията на алкохолни напитки.

- Ако имате възможност ползвайте пилинг 2-3 пъти седмично или масаж на лицето. Посъветвайте се кое е по-добро за вас със специалистите от козметичните салони.

- Ползвайте подходяща козметика.

- Може сами да си направите маски или билкови мазила и лосиони. Ето някои рецепти от народната медицина против мазна кожа:

Две супени лъжици корени от ружа се накисват в ¼ л студена вода за 1 час. Течността се прецежда и с нея се правят компреси на лицето.

Друга подходяща рецепта е една чаена чаша пресни горски ягоди се накисват в 300 мл силна ракия и се оставя да престоят 1 месец. Настойката се прецежда и преди употреба се разрежда на половина с вода.

Много лесна и полезна е следващата рецепта: Вземат се 100 гр листа от мента и се накисват в 2 л вода за половин час. С прецедената течност се мие лицето няколко пъти на ден.

Най-подходящи са белтъчните маски. Преди да я направите обаче е препоръчително добре да почистите лицето си. Оставяйте ги хубаво да стегнат преди да ги измиете.


- Благоприятно въздействие имат и парните бани. Във вряла вода може да сложите някоя билка, като бял равнец или липов цвят. После задръжте напоената преди това кърпа върху лицето си докато изстине.

- Умереното излагане на слънце също има благоприятен ефект.

Който и от вариантите за борба срещу омазняване да изберете, трябва да бъде прилаган често. Мазната кожа изисква повече грижи, а еднократното и лекуване би останало без никакъв ефект.

Източник:http://www.kozmetikata.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар