вторник, 19 май 2009 г.

Нощни кремове

През нощта кожата се възстановява и се активират естествените процедури на регенерация. Нощните кремове правят процеса максимално ефективен. Формулата им е измислена до най–малката подробност: мирис, цвят, текстура, дори начинът на нанасяне има значение. За разлика от дневните кремове, нощните са с по–богата текстура и в състава им влизат повече подхранващи съставки. Обикновено съдържат липиди, етерични масла, ретинол, или чист витамин А , алфахидрокси (плодови) киселини, витамин С и Е, фитоестрогени, биостимулатори, пчелно млечице, колаген, аминокиселини, растителни екстракти и минерални соли. Изключение са средствата за мазна кожа, които са с лека консистенция и съдържат противовъзпалителни и регулиращи мастната секреция съставки.

Внимание заслужава и изборът на крем в зависимост от възрастта:
20+
Не се нуждаете от класически нощен крем. Средствата с активни съставки понякога дублират естествените функции на кожата, които за сега при вас действат. Вашият крем е: хидратиращ, предимно с растителни съставки и минимум химия, плюс крем за около очите. Сухата кожа се нуждае от по–богат подхранващ нощен крем, но без активни съставки. При комбинирана избягвайте да мажете Т–образната зона. За мазна кожа най–добрият вариант е да я почистите добре и да и дадете спокойно да подиша. Проблемната се нужда от антибактериални средства.
30+
Ориентирате се към възстановяващите средства с ретинол, колаген и серамиди и задължителните витамини в ролята на антиоксиданти.
40+
Характерни са сутрешното отичане на лицето и торбичките под очите. Сдобиите се с интензивни, стимулиращи средства.
50+
Загуба на еластичност и плътност, забавен лимфопоток и "намачкана" кожа? Включете тежката артилерия за корекция на възрастните изменения.
Грижа за кожата
Някои жени се притесняват, че изолирането на активни вещества прави кожата "ленива". Ако я лишите от подхранване, престава да работи или обратното, пристрастява се към крема и с годините постоянно се нуждае от стимулиране. Според някои дерматолози може да стане "козметохоличка", козметичен наркоман. Например в случаите, когато кремът съдържа вещества, които я правят на повърхността еластична, но в същото време я раздразват. Спрете ли крема се появяват неприятни ефекти. Те изчезват ако отново започнете да ползвате крема. Специалистите съветват постепенно да приучите кожата към крема с по–малко подхранващи съставки.
Малки тайни за нанасяне на нощен крем
Нанасяйте нощният крем на тънък слой час и половина - два преди лягане. Кожата трябва първо да усвои крема, а след това да почива. Ако кремът е подхранващ, но не съдържа дрениращи съставки, след 20 – 30 минути попийте остатъците със салфетка. Ако не го направите получава се парников ефект и кожата подпухва. Нанасяйте крема само на лицето и шията, съставките са прекалено активни за чувствителната кожа около очите. Ароматът на нощния крем трябва да е неутрален или слабо изразен, или с успокояващо действие.
В упътването на някои нощни кремове е дадена схема за специфична масажна техника, която оптимизира детоксиниращия ефект. Ако не разполагате с такава, при склонна към отоци кожа, леко притиснете областта около очите, под горната устна, брадичката, а така също около задната част на шията, за да активирате лимфо- и кръвопотока. При чувствителна кожа избягвайте разтриващите и потупващи движения, които могат да предизвикат раздразване.
Нанасяйте крема като меко притискате дланите към лицето. При безжизнен и сивкав тен, обратното - полезно е леко да пощипвате и потупвате кожата, за да подобрите кръвообращението.
Специалистите съветват да ползвате нощния крем като дневен, ако времето е ветровито и студено. Нанесен на дебел слой на лицето и шията за 15 минути, нощния крем действа като отлична възстановяваща маска.


Източник:http://www.kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар