сряда, 13 май 2009 г.

Натуралната козметика или да се върнем към природата

Натуралните продукти се превърнаха в ключов елемент на козметичния пазар, като потребителите ги свързват с комфортен и качествен живот. Все повече се обръща внимание на т. нар. "био" или "organic" продукти. Клиентите искат козметика, която е ефективна, здравословна и безопасна както за кожата, така и за природата. Зелената вълна в козметиката става един прецизен съюзник на козметичната индустрия, като се базира на натурални и безопасни материали.

В производството на "organic" продуктите не се използва или се избягва употребата на вредни химични вещества – консерванти, сърфактанти, силикони, изкуствени аромати, оцветители и т.н. Тези химични вещества са заменени с натурални вещества от растителен произход, които са отгледани и преработени без използването на изкуствени торове и пестициди, както и без използване на генетично модифицирани организми. Продукцията на organic продуктите е без рутинната употреба на антибиотици и без използването на растежни хормони. Нито един от organic продуктите не е тестван върху животни.

Чувствителността на кожата към някои консерванти в козметичните продукти е известна. Много козметични производители ги използват единствено, защото са много евтини. Прибавянето на консерванти осигурява стабилност на продукта по отношение на бактериална чистота. Политиката на водещите козметични фирми в ЕС е това, че консервантите се използват само в продукти, които се отмиват от кожата. Не се препоръчва употребата им в козметични продукти за деца под 3-годишна възраст, за външна интимна хигиена и за продукти, които остават върху кожата.

Използваните консерванти в organic козметичните продукти също предпазват от развитие на бактерии, гъби и плесени, но те са екстракти от растения – напр. от пшенична захар, от семена на цитрусово дърво, розмарин, смола от смирна (Myrrhis odorata) и са напълно безвредни.

В производството на organic козметичните продукти се избягва използването и на изкуствени аромати, емулгатори, ланолин, алкохол и други вредни съставки. За осигуряване стабилност на текстурата, се избират природни съставки с подобно действие, но лишени от странични ефекти върху организма.
Използването както на по-малък брой консерванти, както и само на такива от природен произход, определя по-краткия срок на годност на тези продукти. Това предполага и по-голяма грижа от наша страна след отварянето на опаковките и спазването на препоръките на производителя.

Вече и на българския пазар се предлага биокозметика, произведена в България. Козметичната компания "Арома" създаде серията "Органик с маслиново масло". В основата на продуктите от тази серия за подмладяване лежи възстановяване на кожата и мобилизиране на защитните й функции. В стари времена за маслото от маслина се е казвало, че е течното злато. Маслиновото масло е много ценна козметична съставка предвид качествата, които притежава – регенериращо, антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, UV-защитно, омекотяващо, успокояващо и освежаващо.

Маслиновото масло подхранва и успокоява кожата и предизвиканите от външни влияния раздразнения, подобрява активацията на другите съставки в козметичния продукт. Богато е на витамини А и Е. Действа благотворно при суха и раздразнена кожа, помага при зарастване на рани и драскотини.


Няма коментари:

Публикуване на коментар