събота, 30 май 2009 г.

Какво представлява фотоепилацията?

Фотоепилацията е най-съвременният и ефективен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Подходящ е за прилагане във всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи области. Фотоепилацията се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлина, която от своя страна се провежда по стъблото на косъма до неговия корен, където селективно се нагрява косменият фоликул и се разрушава, без да се уврежда околната кожа.

Светлинните лъчи с дължина на вълната от около 700 nm се абсорбират най-добре от меланина, но за съжаление проникват на не повече от 1,4 мм в кожата, а прицелните клетки в космения фоликул са разположени на дълбочина 3-4 мм. От друга страна светлината с дължина на вълната около 1000 nm прониква на достатъчна дълбочина в кожата, но се поглъща много слабо от меланина. От тази гледна точка лазерите с дължина на вълната около 700 nm (рубинов, александритов и диодeн) ще имат някакъв ефект при хора със светла кожа и тъмни, повърхностно разположени косми. Ако кожата е естествено или изкуствено (от слънчеви лъчи) пигментирана или ако космената луковица е по-дълбоко разположена, неизбежно ще се получи изгаряне с последващо формиране на трудно лечими тъмни петна. При по-ниска доза, изгаряне няма да има, но епилацията ще бъде неефективна. Затова трябва много внимателно дължината на вълната да се съобрази с индивидуалните особености.

Трябва да се знае, че космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж (анагенната), в която коренът на косъма е добре оформен. По време на фазата на растеж нивото на пигмент във фоликулата е в своето най-високо равнище. Това именно е и фазата, в която космите се поддават на третиране със интензивна импулсова светлина (IPL). Във фазата на обратно развитие космената луковица започва да се свива. Фоликулите, които се третират по време на тази фаза ще изискват повторно третиране, но израстналите косми ще са по-тънки и светли. Последната фаза е тази на покой. При нея реално не присъства косъм във фоликула и следователно няма пигмент. Третирането на космите, които са в тази фаза няма резултат. Ето защо, една процедура не е достатъчна, за да се постигне окончателно обезкосмяване. Необходими са средно 6 процедури, извършвани през интервал от няколко месеца. Точният брой процедури и интервалът между тях, зависят от третираната зона. Специалистът дерматолог ще Ви консултира за всеки отделен случай.

Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са обратими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва още същия ден, но понякога може да се задържи 2-3 дни. По-рядко може да се наблюдават корички (крусти) или оток, които също изчезват в рамките на няколко дни. Най-дълго задържащият се страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които се задържат няколко месеца и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум. Абсолютно противопоказание е бременността. Не се препоръчва и в детска възраст.

Какво представлява една процедура?
Процедурата започва с избръсване на космите от третираната зона. Ще Ви бъдат дадени специални тъмни очила, с които да защитите очите си от излъчваната светлина. След това, върху целевата зона, ще Ви бъде нанесен охладен гел (подобен на този, който се използва при ултразвуковите прегледи). Специалната третираща глава се насочва към съответния участък и се стартира излъчването на импулси от светлина, които ще унищожат нежеланите косми. При отстраняването на гела по-голяма част от космите се почистват заедно с него. Останалите от тях ще опадат до седмица-две след третирането.

Усещането по време на третирането?
При подаване на всеки импулс от светлина се усеща леко убождане или парване, подобно на удар от гумен ластик. Не е необходимо прилагането на месна анестезия и клиентите понасят третирането изключително добре.

Какви резултати трябва да очаквате?
Фотоепилацията доказано създава постоянно намаляване на броя на третираните косми веднага след всяко следващо третиране. Броят на необходимите третирания зависи от няколко фактора, които са свързани със спецификата на Вашите косми и кожа.

Скъпо удоволствие или ...?
Оказва се, че изглеждащата на пръв поглед евтина биоепилация (бръснене, кола маска, крем депилатоар и др.), поради своя изключително краткотраен козметичен ефект, излиза всъщност най-скъпа. При методът на електроепилация са необходими много сеанси и то доста болезнени. При отстраняване на нежеланото окосмяване на ръцете и на краката, а така също на лицето и по-голяма част от тялото, по-изгодна е IPL фотоепилацията. Роля за това има нейната висока ефективност, позволяваща със средно 6 процедури окончателно да се избавите от нежеланото окосмяване. За разлика от IPL фотоепилацията, лазерната епилация има ограничител - тя е подходяща само при съчетание на черни косми и светла, почти бяла кожа

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар