понеделник, 18 май 2009 г.

Хиалуроновата киселина и нейните свойства

Остаряването на кожата не се състои единствено в загубата на колаген, отнася се и до хидратацията. Едновременното намаляване на количеството на колагена и водата в състава на кожата води до появата на фини линии, бръчици или други видими признаци на "увяхване" на кожата. Колагенът, без съмнение е основен структурен протеин, даващ пълнотата и здравината й. Но ако можем образно да кажем, че колагенът представлява "тухлите" в структурата на кожата, то хиалуроновата киселина е "циментът".

Хиалуроновата киселина е естествена съставка на кожата и има изключителната способност да задържа близо хиляда пъти по-голямо тегло от собственото си, измерено във вода.

Хиалуроновата киселина и колагенът са интересни и с това, че двете са продукт на клетките на кожата, наречени фибробласти. Родени от една и съща клетка-майка, и двете се разграждат в човешката кожа с напредване на възрастта и под влияние на вредните слънчеви лъчи. Хормоналните промени, естественото намаляване количеството на естрогена и менопаузата водят и до намаляване на хиалуроновата киселина.

Хиалуроновата киселина вероятно е най-силният коз на козметичната индустрия. Ключът е в нейната способност да задържа вода и така да запазва плътността на кожата като я прави гладка и изпъната.

Когато се използва директно върху кожата, посредством определен разкрасяващ продукт, като крем или гел, хиалуроновата киселина хидратира кожата като овлажнител. Буквално привлича влагата от въздуха в кожата и подпомага хидратирането на цялата кожа, посредством циркулацията. Благодарение на този начин на действие, дерматологичният ефект на хидратиране е многократно по-голям в сравнение с този на продукт, базиран на вода и мазнини.

Хиалуроновата киселина
е ключова съставка, която за щастие е и бързо разтворима и добавя и други предимства за разкрасяващите продукти – много лесно хидратира кожата, дори при употребата на минимално количество.

Друго предимство е способността и да предотвратява изпаряването на водата от кожата.

Клиничното изследване на сухотата на кожата се извършва чрез ключов индекс – преминаването на водата през кожата. Някои типове кожа губят по-лесно влажността си, като я изпаряват, поради невъзможност да я запазват. Изследванията показват, че кожата може да бъде наранена от слънчевите лъчи именно поради тази неспособност. Това състояние може също да предизвика недостатъчно ексфолиране и хиалуроновата киселина може да бъде терапевтична съставка в продуктите за кожа, благодарение именно на овлажнителите.

Естествената хиалуронова киселина в кожата може да бъде унищожавана чрез погрешен начин на почистване на лицето, заедно с естествената влага и мазнини.

Всички знаят, че сухата кожа се бели и изглежда сякаш на люспи. Много хора просто не знаят, кои почистващи продукти и процедури са подходящи за тях. А и това, което е подходящо за употреба в един сезон в друг е възможно да не бъде. Потребностите на кожата се променят и с възрастта, а и под въздействието на останалите продукти. Ако 30 секунди след като сте подсушили лицето си с кърпа, кожата ви е твърде опъната, значи имате суха кожа – използвайте нежни почистващи продукти.

По такъв начин ние се фокусираме върху ролята на хиалуроновата киселина в повърхностния слой на кожата, където нейната основна функция е хидратирането. Но тя може да бъде открита и в по-дълбоките слоеве на кожата, където нейната роля е да запазва плътността, като задържа вода. За нещастие, използването на хиалуронова киселина на повърхността на кожата има своите ограничения. Тя поема само необходимото й количество. Единственият начин разтвор с хиалуронова киселина да проникне в дълбочина е посредством инжектиране, задължително извършено от лекар.

Инжекциите хиалуронова киселина се използват за запълване на бръчки и белези от акне.

По своята същност хиалуроновата киселина е естествена съставка, братовчед на колагена и партньор на друга основна съставка с фундаментално значение – водата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар