вторник, 19 май 2009 г.

Защита в планината

Ако сте любител на зимните спортове и предпочитате уикендите в планината, набавете си необходимата козметика. Не взимайте много флакони и шишенца, най-важни са продуктите, които предпазват кожата от силното слънце, ниските температури и вятъра.

През зимата, кожата е по-суха и защитата й срещу външни влияния е значително по-слаба. За да се запази нейната еластичност и свежият й вид е необходимо тя да бъде добре хидратирана. Под тънкия слой на епидермиса 85% от кожата се състои от вода и този запас трябва да се попълва. Това е и задачата на хидратиращите кремове, които през студените месеци, обаче, е необходимо да се използват внимателно, съобразно не само типа на кожата, но и различните външни фактори. Особено остро реагира на резките промени в температурата, както и при твърде ниска такава - мастните жлези спират да произвеждат секрет и кожата се изсушава много лесно. Когато карате ски, кожата в повечето случаи е изложена на по-ниска температура от тази на околната среда – при 0 градуса С на въздуха по време на ски спускане лицето се охлажда до минус 15 градуса С и това води до възможно измръзване, зачервяване, напукване, белене или спукване на капиляри.

Освен ниските температури, влияние върху кожата оказва и силното зимно слънце. Абсолютно задължително е, ако прекарвате по-дълго време на открито, да вземете слънцезащитни продукти. Има такива, които са разработени специално за зимни условия.
В началото на ваканцията в планината използвайте продукти с висок слънцезащитен фактор – това позволява на кожата бавно да се аклиматизира към интензивното слънчево излагане. SPR на продуктите трябва да бъде по-висок, отколкото през лятото – поради височината и снега зимното слънце е по-силно.

Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят 20-30 минути преди излагане на открито - така кремът може да се абсорбира напълно. Повторете процедурата няколко пъти през деня.

Използвайте слънцезащитни продукти дори когато лъчите не са особено силни и когато има мъгла.

Носът, челото, ушите и врата са особено чувствителни към вятъра, студа и интензивното слънце и затова изгарят много по-бързо от останалите части на лицето. Защитете ги с продукти с висок слънцезащитен фактор. Устните са много уязвими, защото те нямат пигмент или защитен слой който да ги предпазва от UV лъчите. Използването на крем или стик за устни със защитни филтри ги предпазва от изгаряне и напукване.

Използвайте водоустойчиви продукти – това ви гарантира защита при дъжд и сняг, при изпотяване.
След дълъг ден в планината нанесете върху кожата лосион за след слънце. Това ще възстанови хидробаланса на кожата и ще осигури дълготраен тен.

Източник:http://www.kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар