четвъртък, 21 май 2009 г.

Есен. Косопад

Защо през есента косата не само изглежда зле, но и косопадът се усилва? По същата тази причина, че всички проблеми се изострят през смяната на сезоните.

През лятото сме били на слънце. Така е строен организмът ни, че слънчевите лъчи предизвикват прилив на мъжки хормони. През лятото човек усеща прилив на сексуална енергия – бушува тестостерона. Заедно с това косата се подлага на атаката на андрогените. Но не веднага, а след 3-4месеца започва да пада.

Проблемите с функциите на щитовидната жлеза също предизвикват косопад, но от това косата не оредява – бързо израства нова. В този случай е необходима консултация с ендокринолог, който да назначи хормонална терапия.

След прекарана болест – грип, хепатит, висока температура – организмът предприема защитни мерки и губи косата. В този случай най-вероятно косата сама ще се възстанови след 3 месеца.

Най-често срещаната причина, която предизвиква косопад е стреса. Много е опасна за косата е есенната депресия. Но в този случай на човек му е необходима помощта на психолог, докато той не се успокои – няма да спре косопада.

Някои лекарства, които се приемат при сърдечните заболявания и високото кръвно също предизвикват косопад. А някои контрацептиви видимо влошават състоянието на косата. В този случай трябва или да се намери безобиден аналог, или да се примирим с мисълта, че здравето е по-важно.

Ако човек бързо е отслабнал, и за 2 месеца е загубил 10% от теглото си, задължително ще се появят проблеми с косата. Мастната тъкан произвежда големи количества женски хормони, и промяната на този баланс се отразява на косата. Освен това със загубата на мастната тъкан, организмът губи и много витамини и минерали, необходими за здравето на косата. Затова трябва да се отслабва бавно, под наблюдението на диетолог, тогава ограничаването на храната няма да се отрази на косата. И още една тайна: диетата трябва да е с ниско съдържание на белтъчини, нали 95% от косата се състои от кератин.

Между другото: шапките, боядисването и къдренето на косата, прическите с горещ сешоар, прекаленото миене на косата не влияят върху косопада, а само влошават състоянието на косата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар