сряда, 27 май 2009 г.

Пчелният мед-съюзник на красотата

Историята на пчелният мед и използването му в услуга на здравето и красотата наистина започва далече във времето. Използва се стотици (и дори хиляди години) от различните култури по света като противовъзпалително средство, както и за лекуване на рани.

Бактериите не могат да оцеляват в меда, поради голямото съдържание на калий, което от своя страна го прави чудесна съставка в кремовете. Той подтиска развитието на бактериите, заради способността си да извлича влагата, която е основна предпоставка за оцеляването им.

- Медът има свойството да стяга кожата.

- Нанесен директно върху протрито място върху кожата, предпазва от образуване на белези.

- Медът е богат на антиоксиданти източник.

- Медът почиства и тонизира кожата.

Когато си купувате мед трябва да имате предвид, че има много различни видове – това зависи както от самите пчели, така и от сезона и от цветята, от които е събиран прашеца. Така се получава различен по цвят и консистенция мед. Именно затова, най-добрият мед е този с най-малко участие на захар и разбира се, пестициди.

Ежеседмична грижа за лицето

Измийте лицето си с топла вода и масажирайте лицето си с пчелен мед. Една лъжица е достатъчно. Изплакнете добре с топла вода. Можете да правите това веднъж или два пъти и ще осигурите антибактериална защита на кожата си.

Вана с мед

Направете си масло за вана от 1 част пчелен мед, 8 части вода и няколко капки лавандулово масло. Слагайте във ваната 1-2 лъжици от сместа, за релаксиращ ефект, както и да се преборите с безсънието.

Меден скраб за тяло

Смесете 1 лъжица мед с 2 лъжици натрошени на ситно бадеми и 10 капки свеж лимонов сок. Използвайте като скраб за лице или тяло като масажирате нежно. Изплакнете с хладка вода. Почиства и тонизира кожата.

Балсам за коса

Смесете ½ чаша мед с 3 лъжици зехтин. Разделете косата на кичури и нанесете върху всеки от тях от сместа. Сложете шапка за баня, за да запазите топлината и влагата. Останете така 30 минути. Измийте и изплакнете както обикновено.

Мед за блясък

Разтворете 1 лъжица мед в 4 чаши топла вода. Измийте косата си с шампоан и след това изплакнете с медената вода.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар