вторник, 19 май 2009 г.

Водата - необходимост за здрава кожа


Спомнете си какво става с ябълките, дори ако престоят в хладилника. Когато водата започне да се изпарява дори те стават жалки и сбръчкани. Това се случва и с нашата кожа , ако я лишим от влажна поддръжка. Освен с възрастта тези 70 % течност в нашия организъм намаляват и от студа, слънцето, вятъра, домашното отопление. Вътрешните ни ресурси са недостатъчни за пълното възстановяване на живителната влага. А когато установим, че кожата ни е загубила своята еластичност, отпуснала се е и е образувала бръчки, да започнем да я овлажняваме е вече късно. Това се прави непрекъснато от почти невръстна възраст. Ние ви предлагаме няколко задължителни правила за да имате свежа кожа:

Предотвратете изпарението на кожната влага
– откажете се от сапуна, заменете го с мека пяна или гел.
Ако кожата ви е суха не използвайте козметични средства със стягащо действие.
След къпане не се търкайте с кърпа до пълно изсушаване, а само попийте водата.
Избягвайте въздействието върху кожата от суха топлина – слънце, вятър, студ.

Не прекалявайте с топлите процедури
– парна баня или термомаски. Тогава кожата изпарява и собствената си дълбочинна влага. Строго спазвайте времето за тези процедури: за суха кожа - от 3 до 5 минути, за нормална - от 10 до 15, а за мазна и смесена кожа - до 30 минути.

През зимата
не излизайте веднага след къпане особено при много ниски температури.
Витамините са катализатор за образуване на естествена влага в кожата. Преди да посегнете към хаповете обаче обогатете менюто си: витамин А - се съдържа в рибата, магданоза, яйчен жълтък, зелената салата; витамин С - в листовите зеленчуци, касис, цветно зеле, копър, червени чушки; витамин F - в зехтина, бадемовото и лененото масло; витамин PP най-добре се усвоява от животинските продукти – бъбреци, дроб, месо и мляко. Има го и в малки количества в бобовите растения, пшениченото брашно ряпата, цвеклото, тиквичките и гъбите.

Овлажняващите средства
са задължителни за всяка кожа, дори и за мазната. Най-обичайното средство е кремът, колкото е по-суха кожата толкова по-интензивен трябва да бъде той.

Всекидневните маски –
нанасяйте ги за 15–20 минути и ги снемайте с влажен памучен тампон, най-добре натопен в билкова отвара. Ще се почувствате невероятно, ако след маската поставите 3-5 минутен горещ компрес с влажна и мека хавлиена кърпа върху лицето.

Не пилейте водата, а я използвайте правилно:
Не плискайте лицето с вода, когато сте навън. Слънцето, както и най-лекият полъх на вятъра ще отнемат веднага не само внесената, но и собствената влага на кожата.
Не използвайте за миене водата от крана на чешмата, подходяща е преварената или минерална вода.

Източник:http://www.kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар