четвъртък, 28 май 2009 г.

Грижи за кожата след слънцето

Безспорно тенът прави кожата по-привлекателна и именно поради тази причина всяко лято ние се излагаме на слънчевите лъчи. Много лесно обаче, кожата ни може да пострада ако не преценим добре колко време можем да си позволим да останем на слънце.

Често не си даваме сметка, че вредата от слънчевите лъчи започва първоначално под повърхността на кожата, а по-късно последствията могат да бъдат забелязани като неравномерен тен, фини бръчки или петна. Важно е да помислим за здравето на кожата си преди да се изложим на слънце.

Количеството ликопен (веществото, което придава червения цвят на доматите) започва да се изчерпва в кожата, когато тя е изложена на ултравиолетова светлина. А всъщност той я предпазва, докато вие се печете.

Изследванията показват, че ликопенът не е ефективен само срещу слънчево изгаряне, но също така може да помогне и в процеса на възстановяване на наранената кожа.

Много дерматолози твърдят, че увреждането на кожата от слънцето може да има необратими последствия, но много козметични компании, провели собствени изследвания излагат резултати, според които е възможно редуцирането на изгорената кожа дори и в по-дълбоките слоеве.

Според такова клинично изследване количеството на антиоксидантите, включително витамин Е и С, екстракт от розмарин и екстракт от борова кора имат способността да предпазват от свободните радикали (резултат от слънчевата светлина), които от своя страна състаряват кожата.

Кремовете с третиноин също защитават кожата от вредните слънчеви лъчи. Третиноинът изглажда кожата като възвръща плътността й. Според изследванията употребата на такъв продукт в продължение на години или дори месеци може да има видими резултати върху кожата – редуцира фините бръчки, причинени от силното слънце.

Добавянето на тазаротен в козметичните продукти е иновация, чиято цел е борбата с вредата от слънчевите лъчи. Това е Ретиноид или витамин А, който се използва и при третиране на псориазис и акне.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар