сряда, 13 май 2009 г.

Кога се появяват пигментните петна?

Върху пигментацията на кожата оказват въздействие различни фактори. Всъщност цветът на нашата кожа е индивидуален и зависи от това какво количество кафяво (от меланина) е смесено със синьо и червено (от деоксидираната и оксидираната кръв съответно) и какво количество жълто (от каротиноида в храната).

Количеството на меланин в кожата е предопределено генетично и се променя под въздействие на UV лъчите на слънцето.

В зависимост от количеството бета-каротин (който се съдържа в много жълти, оранжеви и зелени зеленчуци), което консумирате е възможно да промените цвета на кожата си – например да придобие по-жълтеникав вид, забележим предимно по дланите и стъпалата. Когато спортувате, кожата порозовява, благодарение на циркулацията на кръв. Аналогично в мразовитите сутрини, кожата може да има дори син оттенък.

Състояния като хлоазма и мелазма (кафяви пигментни петна по кожата), лентиго (старчески петна), лунички и тъмни петна, получени в резултат на медицинско лечение са различните форми на пигментните петна. За щастие, има начин да се възстанови естествения тон на кожата.

Мелазма


Мелазмата (или хлоазма) се причинява при повишено продуциране на меланин от меланоцитите (пигментните клетки) и резултатът е появата на кафяви петна по лицето. Челото, страните и областта над устните обикновено са най-засегнатите зони. Възможно е да се появи и при двата пола, но при жените пигменти петна се срещат 20 пъти по-често, отколкото при мъжете.

При хора с генетична предразположеност, появата им може да бъде отключена от бременност, средства за контрацепция или по време на хормонална терапия, както и под въздействието на слънчевите лъчи. При някои хора употребата на неподходяща козметика може да доведе до фототоксична реакция и да се появи мелазма.

Мелазмата, свързана с бременността обикновено изчезва няколко месеца след раждането, а тази причинена от хормонална терапия или в следствие употребата на противозачатъчни може да бъде спряна чрез медикаменти и специални козметични продукти.

Ефективното предпазване от слънцето също ще има ефект върху пигментните петна. Консултирайте се с дерматолог за козметичните продукти, подходящи за вашата кожа и проблем. А козметичните процедури подходящи за отстраняване на пигментни петна са химически пилинг, микродермабразио или лазерна терапия.

Старчески петна

Всъщност напълно възможно е да се появят дори при деца, под въздействието на агресивните слънчеви лъчи и при генетична предразположеност. Те представляват малки кафяви петънца по най-често излаганите на слънчево въздействие зони като лицето, шията, ръцете, деколтето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар