четвъртък, 14 май 2009 г.

11 фактора анти бръчки


Притеснявате ли се, че вашата кожа изглежда по-стара, отколкото вие се чувствате?

Робин Ашинов, дерматолог в медицинския център към университета в Ню Джърси заедно с още няколко свои колеги отбелязват основни фактори по пътя със справянето с бръчките, които зависят изцяло от нас самите:

1. Избягвайте слънцето

В едно изследване, в което участвали няколко двойки близнаци, пластичният хирург Дарик Антел от Ню Йорк открива, че излагането на слънчевите лъчи играе дори по-голяма роля при появата на бръчки от факторите на наследствеността. Тези от близнаците, които не излагали кожата си на слънце изглеждали по-млади от братята й сестрите си, любители на слънчевите лъчи.

2. Не пушете!

Повечето от изследванията са с категорични резултати – цигареният дим прави кожата по-стара. При пушене се освобождават ензими, които разрушават колагена и еластина – важни компоненти в структурата на кожата.

3. Спете добре

Дерматологът от Йейл – Николас Периконе казва, че когато не си доспиваме периодично, тялото започва да произвежда излишно количество кортизол – хормонът, който разрушава строежа на клетките.

4. Спете по гръб

Американската Академия по Дерматология (ААД) предупреждава, че неправилната поза по време на сън нощ след нощ предполага появата на линии по кожата. Ако спите на една страна рискувате появата на бръчки по страните и брадичката си, а при положение, че спите по корем това може да набразди челото ви.

5. Носете подходящи очила

От ААД обясняват, че всяко повторение на мимика може да пренатовари даден мускул и така да формира вдлъбнатини по повърхността на кожата. Затова носете очила, специално направени за вас. И още – носете слънчеви очила!

6. Яжте повече риба
Много видове риба, като сьомгата и други високопланински видове, са добър източник на протеини, които от своя страна са основен "строител" на кожата и важен източник на киселината омега-3.

7. Яжте повече соя

Резултатите от множество изследвания по темата показват, че сред свойствата на соята е и предпазването и лекуването на кожата от слънчево изгаряне. В едно скорошно изследване, публикувано в European Journal of Nutrition резултатите показват, че базирани на соята хранителни добавки подобряват структурата на кожата.

8. Заменете кафето с какао

В публикация в European Journal of Nutrition от 2006 г. се доказва, че съставките на какаото предпазват кожата от вредното слънчево влияние, подобряват регенерацията на клетките и правят кожата по-гладка.

9. Яжте повече плодове и зеленчуци

"Ключът – казва доктор Краус – е в антиоксидантите в състава им. Те се борят със свободните радикали и така помагат на кожата да запази младежкото си и здраво излъчване.

10. Използвайте хидратанти

Жените предимно залагат на продуктите против стареене и така често пропускат фактът, че върху дехидратирана и суха кожа много по-лесно се появяват бръчки.

11. Не прекалявайте с миенето на лицето си
Според дерматолозите от медицинския център към университета Мериленд, чешмяната вода премахва от кожата нейната естествена защита и миейки я твърде често вие просто измивате и зашитата тази защита.


Няма коментари:

Публикуване на коментар