четвъртък, 2 април 2009 г.

Инструменти за маникюр

Инструментите за маникюр включват нокторезачка или малка ножичка за нокти и за кожа, дървени шпатулки за обработване на сухите кожички на ноктите, пили за нокти. Тези инструменти могат да се купят, както по отделно, така и като комплект в красива опаковка.



Пилите за нокти

Използват се за шлифоване и полиране на ноктите, така и за оформяне на нокътя. Затова те биват с различна структура. Пилите с груба повърхност се използват за обработването на изкуствени нокти. За собствените си нокти не е желателно да използвате метална пила. Най-добре е да използвате пила с гумена или картонена основа. Но ако сте свикнали с метална пила е по-добре да изберете пила с полукръгла форма и по-нежна структура. Пилите за нокти биват: алмазни, рубинови, керамични, сапфирени – те са с подходящи за по-твърди нокти. А за нежните и тънките е по-подходяща пила от картон или твърда хартия. Най-добри са дву (три) странните пили. От едната страна се оформя нокътя, а от другата се шлифова. За скъсяване на ноктите се използват по-едри пили, а за оформяне по-ситни. Важно е да се знае, че се пилят само сухи нокти, и движенията с пилата трябва да са само в една посока: от краищата към центъра или в права линия. Това предотвратява разслояването на ноктите. Често се продават в комплект, с номера на етапите на полиране. Пилата за груба шлифовка се използва в два случая:

Ако върху нокътя има напречни или надлъжни бразди.

Ако след използването на некачествен лак за нокти по нокътя са останали пигментни промени.

Но не трябва да се злоупотребява с тази процедура. За да не изтънее нокътя, тази процедура се прави веднъж на шест месеца. За премахване на сухите кутикули на ноктите се използват специални препарати за премахването им и миниатюрни шпатулки. Метални и дървени инструменти използват професионалистите, а в домашни условия е по-добре да се ползва инструмент с гумен накрайник. С тези шпатулки кожата внимателно се избутва назад и се отстранява. Сухите кожички около ноктите е необходимо да се омекотят, това ги подготвя за премахването им и почистването на нокътя. Маслото за нокти служи за овлажняване и защита на нокътя. Кожичките могат за се отрежат със специален резач за кутикули или с инструмент, с триъгълен скосен край, които се движи плътно по кожата. Течността за премахване на лака трябва да го разтваря. Най-добре с това се справя ацетона. Но той заедно с лака премахват и мастните компоненти на нокътя и го правят чуплив. Някога ацетонът е бил основа на всички лакочистители и основа на самия лак. Днес препаратите за премахване на лака с основа от различни ефирни, спиртни и други химични съединения, които грижливо се отнасят към ноктите, но въпреки това ги обезмасляват. Затова в лакочистителите се добавят восък и мастни добавки. Използват се и препарати за обезмасляване на ноктите, преди да се нанесе новия лак. Така новия лак се нанася равномерно и се задържа по-дълго време върху ноктите.
Източник:www.damski-klub.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар