четвъртък, 23 април 2009 г.

Ккво представлява Себероята

Себореята — този враг на женската красота се явява по време на пубертета. Най-силно е изразена в младежката възраст, но може да продължи и до 40-годишна възраст и дори по-късно, като от време на време намалява, а след това се увеличава. Себореята се дължи на смущения в мастната обмяна на кожата, изразени в нарушено отделяне на мастната секреция от мастните жлези. Отделените кожни мазнини не само се повишават, но се променя и химическият им състав. Себореята се явява по тези места на кожата, където има повече мастни жлези и косми — по средната линия на тялото; по челото, носа, брадичката, гръдната кост, между плешките; тя също засяга големите кожни гънки: под мишниците, под гърдите, в слабините и окосмените области.

В периода на половото съзряване под влияние на повишено отделяне на хормони се увеличава отделянето на кожната мазнина и се променя нейният качествен състав. Много са факторите, които предизвикват и засилват себореята: нарушена дейност на нервната система, смущения в обмяната на веществата, затлъстяване, неправилно хранене, хроничен запек, нечистоплътност и т. н.

Себорейната кожа е източник за много неприятни изживявания на девойките и младите жени. Тя е мазна, лъскава, лесно се възпалява и зачервява, лесно се инфектира. При наличност на себорея лесно възникват различни патологични кожни изменения в пубертета: разширени пори, черни и бели точки, младежки пъпки; след пубертета: плешивост, себорейна екзема, гнойни пъпки, розацея; в старческата възраст: старчески брадавици и др. Основният състав на кожната мазнина са две течни мастни киселини — олеинова и палматинова, и една твърда — стеаринова мастна киселина. Съществуват два вида себорея в зависимост от това, кой вид мастна киселина преобладава и увеличената мастна секреция.

При мазната (течната) себорея в отделената кожна мазнина преобладава олеиновата киселина, която придава блясъка и мазния вид на кожата. Кожата има разширени пори и прилича на портокалова кора. Течната себорея засяга повече хората с тъмна кожа — брюнетите и негрите. Най-често се засягат лицето, окосмената част на главата и гърдите. Пърхотът или люспите по кожата са сивкавобелезникави мазни корички и епидермални люспички.

При суха себорея в кожната мазнина преобладава стеариновата киселина, която е по-гъста. Отделената мазнина се събира в отводния канал и в отвора на космено - мастната торбичка и образува запушалка от тестоподобна сивобелезникава материя, която се изтисква като червейче с черна точица на върха. Сухата себорея е по честа у хората със светла кожа — блондини. Най-често засяга лицето, гърба, гърдите и окосмената част на главата. По лицето се образуват кръгли розови петна (лишеи), покрити с дребни белезникави люспички. По окосмената част на главата се явяват в голямо количество дребни и сухи белезникави люспички — пърхот, от който космите изглеждат като напудрени. Кожата е суха на вид. Предпазването и лечението на себореята са трудни и изискват търпение и постоянство. Преди всичко при жените е необходимо да се регулира половата функция, т. е. менструацията да е редовна. С тази цел — за потискане и регулиране на хормоналната функция на яйчниците, се дават противозачатъчни средства, които не бива да се приемат без лекарски контрол. Необходимо е да се лекуват всички патологични отклонения в организма — на вътрешните органи и нервната система. Се­бореята и нейните усложнения, като екзема, инфекция и др., трябва да се лекуват от лекар.

За предпазването от себорея и регулирането на мастната функция на кожата най-подходящи са естествените профилак­тични и лечебни мерки. Преди всичко строго поддържане чис­тотата на кожата и спаз*ване на хигиенни мерки както при маз­на кожа. При себорея е необходимо да прекарвате повече на чист въздух и да се облъчвате на слънце( на море или пла­нина). Полезии са и серните минерални бани (не само за къ­пане, но и за пиене). Сярата нормализира мастната секреция на кожата и дейността на червата (премахва запека), като се приема през устата, смесена с мед или захар. Някои жени при употреба на сяра получават колит. При себореята трябва да се избягват много тлъстите, консервираните и пикантните хра­ни (ограничава се и захарта). Да се приема предимно вегета­рианска, богата на витамини храна. Прясна бирена мая, бога­та на витамин В, има добро лечебно действие.

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар