събота, 25 април 2009 г.

Красивата коса

Косата предпазва главата от студа и от топлината. Тя е естествено нейно украшение. Състоянието й зависи от много фактори — преди всичко от общото здравословно състояние на организма (особено от състоянието на нервната система) и от състоянието на кожата на главата, в която се нами­ра живата част на косъма — коренът му. Косата на младия и здрав човек е буйна, гъста, лъскава и еластична, а на болния и възрастния — рядка, чуплива, без блясък.

За да бъде здрав, лъскав и еластичен, косъмът трябва постоянно да се омазнява. Когато се омазнява сама обилно и бързо, косата може да се мие на 5—6 дни, особено ако е къса. Сухите коси се мият по-рядко — на 10 дни, а дори на 12—15 дни. След измиването и подсушаването те се нуждаят от допълнително омазияване с масло за коса или брилянтин.


Косата се мие с мека вода— снежна, дъждовна или преварена. За смекотяването й на 1 л се прибавя най-много 1 чаена лъжичка сода за хляб, боракс или една чаена лъжичка амонячен разтвор на 2 л вода. За да се не­утрализира сапунът, останал по космите, след измиването косата се изплак­ва с вода, в която има 1—2 супени лъжици оцет на литър. От това тя става по-лъскава и мека.

При честото къдрене и боядисване космите изтъняват и стават сухи и чупливи. За подобряване на състоянието им се препоръчва следната мас­лена баня (компрес): 1 супена лъжица рициново масло и 1 чаена лъжичка спирт (или 2 чаени лъжички силна ракия) се разбиват добре. Тази течност се прибавя на капки при постоянно бъркане в 1/2 жълтък, докато се иолучи равномерна смес.


С четка за зъби сместа се нанася върху корените на космите, а после се втрива в косата с върха на пръстите (масаж). След това косата се завива доб­ре с натоплена в гореща вода й изстискана кърпа. Върху кърпата се поста­вя найлонова материя (мушама или плувна шапка), а най-отгоре—хавлия. Компресът стои 1—2 часа и след това косата се измива с топла вода без сапун (жълтъкът замества сапуна).

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар