понеделник, 20 април 2009 г.

Седемте мита за здравето

Американски учени в свое изследване опровергаха седем мита за нашето здраве, познати на всички нас и твърдейки ги, без да сме особено сигурни в тях.:

1. Консумиране на поне два литра течности на ден

Консумиране не на течности, а именно на вода, и не колкото повече – толкова по добре, а максимум до 8 чаши вода на ден.

2. Мобилните телефони са опасни за здравето

Още през деветдесетте години, когато се появяват мобилните апарати се прокарва твърдението, че те са опасни за човешкото здраве, тъй като в определени случай нарушават работата на медицинската, а и на друга техника. Установено е, че нарушаването на на работата на кое да е устройство е в диапазона 0.1 % - 1.2 %, което е в нормите на допустимост.

3. Използваме не повече от 10 % от мозъка си.

Напротив – всеки човек използва мозъка си на 100 %, но в различни свери на мисловна дейност. При хора с травми на мозъка се оказва, че техния мозък използва такива части, които до момента се считаха за неизползвани.

4. След смъртта на човек, косата му продължава да расте.

След смъртта на човек, стират всички негови жизнени функции, включително и растежа на косата.

5. Вредно е четенето в слабо осветено помещение.

Офталмолози доказват, че четенето при силно осветление напряга зрението много повече, отколкото четене при слабо осветление. Ефекта от това напрежение е временен и не оставя почти никакви последици за очите.

6. При консумацията на месо ставаме сънливи

При консумацията на месо ставаме сънливи, което се дължи на наличието на голямото количество триптофан. Изследванията доказват, че у свинското месо и сиренето наличието на триптофан е минимално и не би могло да породи сънливост. Сънливостта по-скоро идва от консумираното количество алкохол по време на хрането според типа на човек – сънлив, избухлив, веселяк.

7. След бръснене космите растат по-бързо.

Нищо подобно, космите растат по един и същи начин без значение честотата на техното стригане и бръснене. По-скоро гъстотата зависи от генетичната предразположеност на организма, отколкото от самото подстригване или бръснене.
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар