четвъртък, 23 април 2009 г.

С какво да почистите кожата си

Почистването на лицето се извършва с вода, почистващи емулсии (тоалетни млека), безводни мазни кремове, масла, сапуни и механично почистващи средства. Всяко едно от тези средства има свои специфични предимства и сфери на приложение.

Водата си остава най-доброто почистващо средство. По-специално горещата вода предизвиква набъбване и омекване на роговия слой на кожата. Така при механичното миене с вода и с много мека гъба или хавлиена кърпичка заедно със замърсяваният се отмива и този слой. Това обаче не е достатъчно за пълното отделяне на бактериите, смесени с повърхностната кожна мазнина. Ето защо към водата са необходими и други помощни средства за ефикасно измиване и почистване.

Тоалетните млека се продават в изобилие в парфюмериите под най-различни наименования. Те съдържат като активно почистващи субстанции, т. нар. детергенти, с чиято помощ се размекват и отстраняват разтворимите във вода и мазнини остатъци от кремове, грим. сажди и разни други замърсявания от външната среда. Тези детергенти обаче понякога обезмасляват кожата повече, отколкото е необходимо, а и самите те трудно се отмиват от нея. Добри са тоалетните млека, които са означени като „сапуносъдържащи", а не детергентни.

Почистващите мазни кремове са подходящи за отстраняване на грим (макиаж). След нанасяне върху кожата те се „разтопяват" върху нея и абсорбират разтворимите в мазнини замърсявания. Ако съдържат и водоразтварящи субстанции (като ланолин и цетилалкохол), те могат да отстраняват от кожата и разтворимите във вода замърсявания. Техен недостатък е, че след това не могат да се измиват само с вода. Неправилно е кожата да се почиства само чрез намазване на дебел слой крем, който после се забърсва с парче лигнин или памук. Това означава само разнасяне и разстилане на замърсяванията върху цялото лице.

За да се отстранят всички мазни остатъци от почистващия крем заедно с грима, е необходимо след избърсването му с мека книжна салфетка или лигнин лицето да се измие с мек сапун и вода или да се избърше с подходящ за кожата лосион. Напоследък в козметиката за почистване се използуват безводни мазни кремове с прост състав — растителни мазнини и восъци. Тяхното предимство е, че при нанасяне върху топла кожа се втечняват веднага, разстилат се и се разпределят равномерно, като същевременно се свързват с естествената мазнина на кожата.

Почистващите масла. Добри за почистване са растителните масла. Те се свързват с естествената кожна мазнина и отстраняват разтворимите в мазнини субстанции. За най-добро се смята маслото от житен зародиш, а след него — рициновото масло и зехтинът (маслиновото масло). Техен недостатък е, че не могат добре да почистват разтворимите във вода замърсявания върху кожата и освен това самите те трудно се измиват с вода.

Сапуните отдавна предизвикват спорове в козметиката. Някои твърдят, че сапунът е вреден за кожата на лицето, защото освободената от него основа дразни, обезмаслява и алкализира кожата, с което намалява съпротивата й спрямо бактериите. Много по-основателно обаче е твърдението, че сапунът е най-доброто почистващо кожата средство и страхът от него е неоснователен, ако кожата го понася добре.

При съприкосновение с водата от сапуна се освобождава основа, която се свързва с кожните мазнини и образува пяна, очистваща механично кожата от мъртви рогови клетки, прах, микроби, секрет от кожните жлези и други наслагвания върху нея. Обезмасляването на кожата от сапуна е полезно, но ако е прекалено, води до изтъняване на роговия слой и понижаване на киселинността му, а именно киселата реакция на кожата е бариера за микробите.

Най-добри са мазните сапуни, бедни на алкали. Домашно произвежданите в миналото калиеви сапуни размекват, излющват излишно и дразнят кожата, затова не бива да се използуват за миене. Съвременните сапуни са свръхмазни и почистват меко и щадящо. Такива са ланолиновият, зехтиновият, палмоливният и други сапуни.

За измиване на лицето трябва да се избягват сапуни с детергентна база, дезодориращи сапуни и синтетични сапуни. Техният контакт с кожата е твърде кратък, за да могат да окажат върху нея някакво специално въздействие — и най-добрият медикамент в тях не би могъл за 1—2 минути да предизвика определен ефект. Винаги при миене със сапун алкалната реакция на кожната повърхност се покачва за момент. При много добро изплакване с вода обаче след 5—10 минути естествената киселинност на кожата се възвръща и до 30 минути се достигат първоначалните стойности на рН-фактора. Ако кожата не се изплакне основно с вода, върху нея могат да останат остатъци от сапуна. За да се отстранят те окончателно и да се възвърне нормалната киселинна мантия на кожата, необходимо е след изплакването тя да се избърше с памук, напоен с кисела тоалетна вода (лосион). Ако нямаме лосион с кисело съдържание, към последената порция вода за изплакване можем да прибавим половин чаена лъжичка плодов оцет или 5—10 капки лимонов сок.

Сега се продава сапун във вид на пяна в аерозолки опаковки (спрей-флакони). Преди употребата на този вид сапун е добре лицето да се почисти с мазен почистващ крем или почистващо масло. Чрез такъв крем кожата се почиства щадящо от разтворимите в мазнини субстанции като грим и други кожни отлагания. Така кожата вече не е неподготвена и при миенето с помощта на пяната всички (без остатък!) разтворими във вода и мазнини замърсявания и мазните остатъци от почистването с крем се отделят. Такова почистване наистина е съвършено!

Като механично почистващи средства се използуват бадемови или житни трици, пшенично брашно, фин мек морски или езерен пясък. Те почистват чрез своите слузести субстанции, които се свързват със замърсяванията по кожата или ги абсорбират, като по този начин ги отнасят при измиването. Освен това те действуват почистващо и чрез меко и нежно „шлифоване" на епидермиса. От друга страна обаче, триците могат да дразнят кожата по ради едропорюзната си целулозна структура. В такива случаи те трябва да се употребяват само от време на време. Подходящи са при твърде замърсени, а също и при лошо кръвоснабдени кожи. Не бива обаче да се използуват за сухи и нежни кожи. С тях не може да се почиства грим. Понякога е подходящо смесено почистване — първо почистване с мазен крем, а след това измиване с трици.
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар