събота, 18 април 2009 г.

На кого още му е нужен брак?

Hа мъжете или на жените? Повечето мъже смятат, че брака е необходим предимно на жените. Но дали това наистина е така?

Общоприетото вярване е, че жената иска да намери мъжа на мечтите си и да се омъжи за него, да създаде дом, семейство, деца. Това е като фикс идея. Най-важното и задължително нещо в живота на всяка девойка. Това е така, защото жената като представител на слабия пол, винаги трябва да бъде защитавана, тя е по-слабата и безсилна. А каква по-добра защита от дома и семейството. Ако се замислим за символите на брака отново достигаме до този извод. Халката, която говори на всички останали “Тя е омъжена, има мъж, не е свободна, не флиртувай с нея”. Същото може да се каже и по адрес на мъжа, щастливо женения мъж носи халка в знак на това, че не е свободен. Деня на сватбата едва ли е по-различен от всеки друг ден. Идеологията на този ритуал е предимно психологически. Те са се врекли. От тук нататък психиката на човек се настройка на вълна “обвързаност”. Без този ритуал, хората значително по-лесно могат да си тръгнат един от друг – те не са се врекли, няма я онази прихологическа бариера, която им казва: “Ти си обвързан”.

Младите хора по-лесно се влюбват и по-лесно са склонни към сключване на граждански брак. Дори и да са узрели физически за това, те едва ли са съзрели социално или материлано. Но може би това е и тяхното предимство, защото са преминали “психологическата бариера” на брака.

Тук не става въпрос за това, дали след брака има или няма раздели и разводи или пък, че не е възможно хората да живеят щатливо без брак, да създадат дом и семейство и деца. Става въпрос за изхода на най-дребния и елементарен спор, който може да възникне между двама души. Една поговорка гласи: “Мъж и жена – една сатана”. Проблемите между двама влюбени винаги ще ги има, важен е изхода и решението. Брака е онзи ритуал, които задържа духа на разбирателство между тях и ги прави отговорни към себе си, към децата и обществото.

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар