четвъртък, 16 април 2009 г.

Защита на кожата от вредното влияние на слънцето

Кожата може да се защитава сама от слънцето само за известен период от време. Този период може да бъде увеличен с подходящи слънцезащитни продукти. Важно е да изберете подходящия продукт в зависимост от типа на вашата кожа и времето, което ще прекарате на слънце. Продуктите с по-висок фактор защитават кожата по-дълго време от тези с по-нисък фактор.


Това, че на опаковката пише определен съпротивителен фактор, дори и най-силния, не е гаранция за добра защита, защото той показва само защитата срещу опасните лъчи тип В, обясняват лекарите. Затова Европейската козметична и парфюмерийна асоциация е одобрила и препоръчала на членовете си да прилагат специален стандарт за качество на слънцезащитните продукти. Освен защитата от UV-B лъчите той предлага и също толкова силна защита от UV-A. До две-три години се очаква всички продукти, които са изработени съобразно този критерий, да имат специален отличителен знак.


Избирайте кремовете срещу слънце не само по външния вид на опаковката и цената, но и четете внимателно това, което пише на етикетите. Добрият крем срещу слънце има еднаква защита както срещу UV-B, така и срещу UV-A лъчите. Не е задължително кремът да е лепкав и мазен, за да осигурява добра защита. Точно обратното, качествените слънцезащитни лосиони са приятни за кожата, нанасят се лесно и попиват бързо. Те обаче трябва да се нанасят 20-ина минути преди излагане на слънце и да се подновяват периодично. Важно е човек да определи и съпротивителния фактор на крема срещу слънце, който най-добре подхожда на типа на неговата кожа. Колкото по-светла е кожата, толкова по-висок трябва да бъде и съпротивителният фактор на лосиона срещу слънце. Колкото и силен да е кремът обаче, той няма да ви защити, ако останете цял ден на плажа. Избягвайте слънчевите бани в най-горещите часове на деня и не забравяйте шапката.


Задължително подберете по-висока защита за кожата на лицето и не забравяйте да нанесете крем и върху устните и ушите. Нанасяйте отново слънцезащитния си продукт след излизане от басейна или сушене с кърпа.


Не използвайте грим, парфюм или дезодорант по време на слънчеви бани - това може да причини кожни раздразнения и алергии.
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар