събота, 18 април 2009 г.

Лекува ли се женския алкохолизъм?

За последните десет години значително се увеличи броя на жените, страдащи от алкохолна зависимост. Причините за женския алкохолизъм могат да бъдат намерени в различни посоки. Професионална нереализираност, разтрогване на семейството и други. Учени твърдят, че женския алкохолизъм се лекува значително по-трудно от мъжкия. Жените приемат проблемите много по-емоционално и търсят бързо решение. Това решение за бягство от действителността в редица случай се оказва алкохолизма.

Признаци на женския алкохолизъм


Пристрастяването към алкохола при жените става по-бързо от колкото при мъжете и в много в случай въобще не се лекува, поради прикриването на този порок. Скандалите също са причина за поява на системен алкохолизъм. В дома или в работата, сред близки и приятели. Лицето на жената е подпухнало, гласа става по-дрезгав, липса на настроение и лесна докачливост са основните признаци за женския алкохолизъм.

Правилно лечение на алкохолизма

Както всяко друго заболяване, така и алкохолизма трябва да се лекува – дълго, сериозно и задължително под лекарски контрол. Но основния фактор за изход от алкохолизма си остава желанието за лечение. Психиката на мъжете е така устроена, че на него винаги трябва да му се помогне, някой да се грижи за него. Той по-лесно се подава на лечение от алкохолизъм. При жените нещата стоят по коренно различен начин – жената не е в състояние да признае нито пред себе си, нито пред околните за проблема с алкохолизма, кало ли да се подложи на лечение. Дори при съмнение за алкохолна зависимост е необходимо да обърнете внимание на следните съвети:

1. Неправилно е да се търси лек чрез споделяне с приятелки, необходимо е своевременно да се потърси лекарска помощ. Приятелните могат да приемат алкохолизма като отдушник на проблемите и да не обърнат сериозно внимание.
2. Ако в семейството има случай на алкохолизъм, то трябва да бъдете особено внимателни към алкохола.

И така, основния фактор за лечението на алкохолизма си остава желанието човек да се излекува. Медицината е безсилна, ако човек продължава да посяга към чашката при най-малкия проблем. Проблеми съществуват навсякъде, съществували са и ще съществуват. Човек трябва да се изправи срещу тях и да ги преодолее, а не чрез прибягване към алкохол или други алтернативни средства.

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар