вторник, 21 април 2009 г.

Зимата – предпоставки за напълняване

Човешкия организъм е подчинен на ежедневни, месечни и годишни биоритми. Сезоните и техните специфични особености оказват влияние на всички сфери на човешката дейност и най-вече на самия организъм. Поради това е необходимо да се съобразяваме с планираното спортуване както през зимата, така и през останалите сезони на годината.

Зимния период се характеризира с промяна в теглото и прекомерно охлаждане на тялото. Това са основните два фактора на които трябва да обърнем внимание през този сезон.

Есента и зимата са периоди, които спомагат за увеличение на мастната тъкан в организма. Тази тенденция вероятно е свързана с факта, че тялото е готово за зимния период и се е снабдило с известна част от необходимите му хранителни вещества, както е ясно за всички растения и животни. Метаболизма също се забавя. Да, вероятно това е времето в което ще натрупате излишни килограми, но фитнеса е един от начините посредством които бихте могли да разчитате на 1-2 килограма на месец сваляне на теглото. Но не бива да използвате този период за драстично намаляване на теглото си поради сниженото снабдяване на организма с хранителни вещества.

Есента и зимата са най-доброто време за включване в спортни мероприятия – можете да опитате различни схеми за спортуване, различен брой седмични упражнения и продължителност на избрания от вас спорт. Не забравяйте да следите реакцията на организма си и да избягвате прекомерното натоварване.

За да се контролира теглото най-ефективно е достатъчно 2 - 3 учебни сесии на седмица за 1 - 1,5 часа всяка, като се редуват с бягащи пътеки и каране на велосипед.
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар