сряда, 29 април 2009 г.

Заради какво и кого се гласим?

Защо стоим по няколко часа пред огледалото? За да се харесаме. Но на кого? На себе си? На мъжете? Или ни вълнува това, как ще погледнат на нас другите жени?

Сценка от «семейния живот». Място на действието – МОЛ. Действащи лица – развълнувана девойка и нейния делови приятел. Тя се терзае от това, че трябва да избере между рокля и широки джинси. Не може да реши, кое й отива повече. Затова се обръща за съвет към приятеля си. Приятелят, проявява искрена заинтересованост, изтъква качествата на плата на роклята и се спира на нея. Тогава момичето, след секунда размисъл, хваща джинсите и се отправя към касата. «Обикновена история – казва продавачката – Жените винаги искат съвет от мъжа, за да направят след това обратното».

Жените искат да се харесат и много рядко го правят заради мъжете. Жената иска да е красива и неотразима не заради някой конкретно, тя иска да изглежда съблазнително въобще, за всички.

Искаме да сме очарователни? Теоретически го правим за себе си, но на практика – заради другите жени: колежки, приятелки, съседки, врагове. Не е важно заради коя точно. Работата е там, че когато видим индивид от същия пол, в главата ни нещо прещраква «Аз не съм по лоша от нея, даже напротив».

Ако комплимент ни е направен от жена, то той има по-голяма сила отколкото същия, направен от мъж. Споменът за зависливият поглед, който ни е отправил друга жена, приповдига насторението ни през целия ден. Така е, защото изпитваме необяснимо желание, нашия външен вид да е по-елегантен, по-съблазнителен от нейния. И докато мъжете сякаш правят комплименти по навик, то жените са много по-критични към другите жени.

Когато излизаме от къщи, усещаме върху себе си чужди погледи и самите ние, инстинктивно започваме да оглеждаме околните. И въпреки, че сме отделили доста време, за да изглеждаме добре, виждайки например, пред нас жена със страхотна прическа, уникални джинси или нов модел обувки...неусетно въздъхваме «Да! Искам и аз да изглеждам така!»

Откъде се е появила тази потребност да копираме другите и да искаме да имаме дрехите на съседката, например? Тук се проявява ефекта на огледалото. Да закупим дреха, която носи ослепителна девойка, на теория означава и ние да вземем част от нейната красота, да се приобщим към нейния сват, към нейния успех, надявайки се, че ефекта който тя предизвиква върху околните ще се прехвърли и върху нас.

Е, знаем, че не винаги е така, нали?
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар