сряда, 22 април 2009 г.

Функции на кожата

Кожата покрива цялото тяло и в естествените отвърстия уста, нос и др., преминава в лигавицата. Кожата не е само механична обвивка на тялото Тя е сложен орган, тясно свързан с дейността на другите органи. Защищава организма от различните неблагоприятни физични, химични и биологични дразнители, а чрез огромния брой чувствителни апарати и нерви възприема въздействията на тези дразнители и посредством нервните влакна ги предава на главния мозък. Благодарение на тази сетивна способност на кожата човекът възприема различните дразнения и получава представа за предметите, които го заобикалят. Почти всички дразнения, които идват от външната среда, предизвикват някаква промяна (рефлекторна реакция) в кожата. Под влияние на студа кръвоносните съдове се свиват, кожата побледнява, става грапава и космите й се изправят. При висока температура тя се зачервява.

Защитни функции на кожата. Здравината и еластичността на кожата предпазва Функции на кожатаефикасно лежащите под нея тъкани и органи от механично увреждане. Роговият слой на епидермиса не само че не пропуска да премине вода в дълбочината на кожата, но е устойчив и спрямо много вредни х и мични вещества, които срещаме във всекидневния живот, особено киселини и основи. Обаче някои вещества могат частично да проникват през здравата кожа. Такива са някои летливи вещества, някои газове и отделни лекарства. Живакът (също и неговите соли) и салициловата киселина проникват през кожата в организма и, приложени върху големи площи и във високи концентрации, могат да причинят различни поражения и дори отравяне.

През космено мастните каналчета на кожата се всмукват животинските, растителните и други мазнини, особено когато те се втриват в кожата. Тази способност на кожата се използува в козметиката за приготвяне на различни разтвори (спирт ни и др.) и кремове или помади (с различни мазнини), в които се поставят лекарства, витамини, хормони и други, за да проникнат дълбоко в кожата и в общото кръвообращение.

Освен това кожата предпазва организма и от вредното влияние на слънчевата светлина и ултравиолетовите лъчи. По-голямата част от тях се поглъщат и отразяват от роговия слой и само малка част — от пигментните вещества на епидермиса.

Кожата предпазва много ефикасно организма от болестотворните микроби. Когато роговият й слой е здрав, микробите не могат да проникнат във вътрешността на организма. А киселият секрет на потните и мастните жлези създава неблагоприятна среда за тяхното развитие. Когато обаче е налице и най-малко охлузване или драскотина на кожата, проникването на микробите в дълбоките тъкани става вече възможно. Освен това здравата кожа отделя и особени вещества, които убиват микробите. Колкото кожата е по-чиста, толкова способността й да убива микробите е по-голяма.

Кожата взема важно участие и в образуването на защитните противотела в организма.

Както през денонощието, така и през годината температура та на въздуха се изменя постоянно. Въпреки това температурата на тялото винаги е постоянна. Този сложен процес е от една от важните функции на кожата.

Потна и мастна секреция. За поддържане постоянството на телесната температура важно значение има отдаването на топлина от тялото чрез потоотделянето. За да се запази организмът от прекомерно охлаждане при студено време, кожните капиляри се свиват, отделянето на пот и загубата на топлина по този начин рязко се намаляват.

Потенето се влияе от много фактори. То може да се засили или намалее под влияние на централната или вегетативната нервна система, на жлезите с вътрешна секреция, при физическа работа, от лекарства и др. Обикновено здравият човек отделя дневно от 0,5 до 2 литра пот, която при усилена физическа работа и горещо време или при някои заболявания може да стигне до 5 и дори до 10 литра. Потта съдържа около 98% вода, 1% натриев хлорид (готварска сол) и 1% органични вещества.

Много важно хигиенно и козметично значение има мастната секреция на кожата. Секретът на мастните жлези се състои от вода 67%) и органични вещества (33%), неутрални мазнини, висши мастни киселини, белтъци и др. За едно денонощие мастните жлези отделят върху повърхността на кожата към 2—3 г мазнини. Количеството на отделените мазнини обаче, също както и количеството на отделяната пот се влияе от дейността на нервната система (централната и вегетативната) и на жлезите с вътрешна секреция, от храната и др.

Мастният секрет не само че омазнява космите и кожата и с това облекчава триенето по кожната повърхност, но предпазва кожата от обезводняване, изсъхване и напукване и я прави по-мека и еластична. Мастният секрет, смесен с потта, образува върху кожната повърхност тънък слой, наречен водно - мастна мантия. Нейното значение за организма и специално за кожата е голямо не само като лош проводник на топлина, но и поради това, че изолира кожата от вредни топлинни, химични и биологични (микроби) дразнители. Затова кожа с по-малко мастни жлези или с по-слабо функциониращи жлези е суха, залющена, нееластична, грапава и неустойчива на много външни неблагоприятни фактори (студ, горещина, слаби . киселини или основи, вредни микроби и др.)
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар