четвъртък, 16 април 2009 г.

Главоболието и ... секса !

От къде идва главоболието? За това заболяване подробно е писано още в древните медицински трактати. През 20 век се появява още една разновидност - мигрената.

Изхождайки от факта, че жените страдат от главоболие и мигрена десет пъти по-често от колкото мъжете, учени смятат, че причините се крият в хормоните. Докато при мъжете хормона на сексуалността е един - тестостерона, то при жените хормоните са два - естроген и прогестерон. Много често предменструалния период е свързан с главоболие.

Учени свързват постоянното главоболие с липса на сексуален живот или с неудовлетворение от него. Факт е, че преди оргазъм нивото на окситоцин в организма се увеличава над пет пъти, което води до производство на ендорфини, а те от своя страна облекчават болката, както по-леката, така и по-силната. Факт е, че при секс мъжа винаги достига до оргазъм, т.е. е в състояние да се възползва от физиологичните болкоуспокояващи, докато жената в редица случай въобще не достига до оргазъм и не може да се възползва от болкоуспокояващия ефект на ендорфина.

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар