събота, 18 април 2009 г.

Йога или плуване?

Стреса – проклятието на нашия век – лош сън, умората от качването до седмия стаж, постоянното главоболие. Това са най-честите симптоми, които трябва да ви накарат да започнете да се занимавате със спорт. Необходими са ви поне 30 дни, зада възвърнете нормалната си форма на жизнерадост, гъвкавост и пълноценно възприятие на живота около вас.

Консултивайте се с лекар.

Задължително преди да започнете какъвто и да било спорт е необходимо да се консултирате с лекар, който да прецени състоянието на организма ви и натоварването което може да поемете. Още повече това е абсолютно задължително при сърдечни проблеми, хипертония, хронични заболявания, диабет, проблеми с дихателните пътища, бременност или напредване на възрастта.

Плуване

Това е най-добрия вариант за вашия организъм. Особено ефективен начин да подобрите физическото си състояние, тонуса и подвижността. Плуването даже облекчава предменструалните спазми. Дори бихте могли да експериментирате с аквааеробика или друг вид воден спорт.

Бягане

Този спорт бихте могли да упражнявате всеки ден, без да е необходимо предварителна уговорка, записване или разходване на средства. Просто отивате в парта и започвате да спортувате. На час се изразходват приблизително 250 – 300 калории. Бягането развива бедрата, помага ви да дишате правилно, и най-важното – предоставя ви възможност поне за час да останете сами със себе си и несъзнателно да избистрите мислите.

Тенис

Това е един чудесен спорт за повишаване на тонуса и снемане напррежението чрез натоварване на редица мускули – бедра, гръб, ръце. Упражнявайте този спорт поне два пъти седмично и ще почувствате значително физическо подобрение.

Танци

Вероятно най-добрия начин за раздвижване и повишаване на тонуса. Слушането на музика, съчетано с танцувални движения подобрява не само настроенито, но и раздвижва всички групи муслули. Натоварването на мускулите зависи от продължителността на тренировката.

Йога

Йогата учи както на правилно дишане, така и на упражняване на всички групи мускули. Тя може да ви научи да управлявате себе си чрез контролиране на психиката, мислите и чувствата.


Изразходвана енергия на час за различните видове спорт.

Плуване – бързо – 600 килокалории/час ; бавно – 450 килокалории/час
Тенис – 400 килокалории/час
Баскетбол / волейбол – 370 килокалории / час
Танци – 350 килокалории / час
Йога – 230 килокалории / час
Велосипед (20 км/ч) – 480 килокалории / час
Бързо ходене – 220 килокалории / час

Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар