вторник, 21 април 2009 г.

Профилактика срещу грипа

Най-често срещаното заразно заболяване на нашето време е грипа. Факт е, че този вирус съществува от дълго време и въпреки това досега съвременните учени не са открили сто процентово решение за борба с грипа. Основната причина грипния вирус да е толкова непреборим е свойството му за непрекъсната мутация и изменение на неговите характеристики, което прави значително трудно ефективното му лечение.

Грипът не може да бъде избегнат, тъй като той се предава по въздушно-капков път (обществен транспорт, големи работни групи, големи магазини). Времето за лечение на грипа зависи от състоянието на организма преди инфекцията.

Оказва се, че най-ефективният начин за борба с грипа е предварително да се подготви тялото за среща с вируса. Игнорирането на грип е невъзможно, а имайте впредвид че той оставя много тежки следи в организма след себе си предимно усложнения на сърцето и белите дробове.

Правила за предотвратяване на грип


1. Грипа се развива в лигавицата на носа и горните дихателни пътища.

Развитието на вируса се извършва много по-бързо, ако дишането се осъществява през носа, а не през устата. Ако дишането ви се осъществява основно през носа, то там се натрупват храчки, което благоприятства по-бързото развитие на вируса в организма. Необходимо е да се научите да дишате през устата. Най-лесното упражнение е всяка вечер през този сезон да упражнявате последователно дишане само през едната и другата ноздра за не повече от 1 до 3 минути. След което дишане само през устата за същото време.

2. Храненето във всички ситуации е основен фактор за нашето здраве.

Превенция за поява на грип включва и определена хранителна диета. В повечето случаи се препоръчват храни, богати на витамини, но рядко се споменава, че ефективното предотвратяване на грип и респираторни заболявания се крие с спазването на хранителна диета - намаляване консумацията на хляб и макаронени изделия от бяло брашно, картофи, и честата консумация на продукти, съдържащи протеин (мазно месо). Системата от постове, която е приела христинаската религия е изключително добра за превенция срещу грипа. Ако не цялостна диета, то е необходимо поне два пъти в седмицата (например сряда и петък) да преминете на разтоварваща диета - хранене с вегетариански храни като овесена каша, картофи, зеленчуци, салати. С тази диета на тялото ще му бъде по-лесно да се справи с грипния вирус. И разбира се, че трябва да имате предвид питейния режим: най-малко 1,5 - 2 литра течности на ден.


3. Точков масаж.

Много практичен и удобен начин да се подготви организма за остри респираторни инфекции и грип. Лицев масаж може да се прави сутрин и вечер, ако е необходимо, си струва да се повтаря през целия ден. Чрез редовни въздействие върху биологично активни точки се стимулират защитните функции на организма, както и негативния ефект от вирусна инфекция, би бил много по-малък. Масаж върху дясно и ляво слепоочие с пръст, правейки кръгови движения - 7 пъти по посока на часовниковата стрелка и 7 пъти срещу него. Останалите точни на които бихте могли да правите масаж са средата на челото, от двете страни на носа до очите и ноздрите на носа.


4. Ваксинирането – счита се че най-модерния метод за предпазване от грип е ваксинирането. Принципът на този метод е в организма преди инфектирането с грипа да влезе отслабен грипен вирус, с който имунната система би се преборила по-лесно. Борейки се с грипния вирус, тя си игражда антитела за борба със съответния вирус.

Имайте впредвид обаче следното:

• След ваксинация максимална готовност на имунитет настъпва след около 2 седмици след което ефекта на ваксината намалява в ораганизма до пълното й изчезване в рамките на няколко месеца. Така че, ако не успеете да познаете кога ще хванете грипния вирус, ефекта от ваксината е минимален. .

• Има няколко разновидности на грипния вирус. Ваксината от същия сорт, няма да има ефект върху друг вид грип.

• Много е важен начина за съхраняване и транспортиране на ваксините. В случай че не се спазват стрикно изискванията за съхранение е възможно това да доведе до изменение на нейните качества и намаляване на ефекта от нея.

Който е предупреден, той е и въоръжен – гласи една древна мъдрост, която има пряко отнопения към превенцията от грип и респираторни заболявания.
Източник:www.zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар