вторник, 2 юни 2009 г.

Душът-Красота и Фитнес

Основен макар и банален начин за хигиенизиране е вземането на душ. Няма по-стягащ и изглаждащ масаж за тялото от този на пръските вода. Само 10 минути сутрин под душа и ще изпитате всички ползи от него. Вземането на душ не е просто престой под водната струя. То е ритуал включващ ексфолиране, ароматизиране, подхранване и хидратиране.

Видове душ:

Сутрешният душ ви тонизира. Не го удължавайте повече от десет минути и не използвайте много гореща вода, защото тя изсушава кожата.

Успокояващ – подходящ е за вечер. Първо ползвайте много гореща вода колкото може да понесе кожа ви. След това я облейте със студена, отново с гореща и накрая завършете със студена. При този душ не се нуждаете от почистващи средства.

Стимулиращ кръвообращението – Започнете с гореща вода, нанесете почистващо средство. Масажирайте тялото с остра ръкавица или с четка, като започнете от десния крак и продължите към сърцето с кръгови движения. Същото повторете и с левия крак нагоре. Накрая се облейте със студена вода.

Хидратиращ с масла – облейте тялото с топла вода, след което намажете кожата с масло или подходящи соли. Оставете ги да попият няколко минути и изплакнете обилно с хладка вода. След тази процедура кожата ви ще бъде толкова мека и опъната, че няма нужда да се използва крем или лосион.

Няма нищо по-задушаващо за кожата от липсата на хигиена. Мръсотията запушва порите и, от което тенът потъмнява. Повърхността й се покрива с люспи от мъртви клетки и започва да страда от липса на гладкост и мекота. Ако не я обливате често с вода, кожата ще се чувства като отровена от токсини и нечистотии. Обратно, ако я почиствате редовно вие и помагате да диша и да си доставя жизнено важния за нея кислород. Освен от миене тя се нуждае и от:

Ексфолация – поне два пъти седмично. Подходящо е да се прави преди душ на леко навлажнена кожа. Целта е излющване на напластения слой мъртви клетки. Най-лесно това се постига с остра ръкавица, но не натискайте и не търкайте прекалено дълго с нея. Масажирайте кожата с кръгови движения и накрая я изплакнете с хладка вода.

Почистване и ароматизиране – тривиалните почистващи средства са сапуните, но на пазара се предлагат все повече модерни почистващи продукти, които са обогатени с подхранващи и хидратиращи агенти (плодови киселини, витамини, етерични масла, соли и др.). Те са с характерни аромати, които са съобразени с принципа на аромотерапията.

Подхранване и хидратиране след душа - с вече чисти и отворени пори кожата е по-гостоприемна към хидратираща и подхранваща козметика. Тяхната задача е да поддържат водния баланс в кожата на ниво. Най-важен сред тези продукти е хидратиращия крем за тяло. Нанасяйте го докато кожата е още влажна след баня.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар