събота, 27 юни 2009 г.

Кожата определя грима

Няма две жени с напълно еднаква кожа. Да не говорим, че състоянието й се променя от атмосферните условия, хранителния режим и здравословния статус. Използването на подходящи гримове спестява много проблеми и поддържа кожата в добра кондиция.Основните типове кожа са мазна, суха, комбинирана, нормална и чувствителна. Всяка от тях има свои изисквания не само по отношение на бялата козметика, но и при избора на декоративна. И така, от какви продукти за грим се нуждаят отделните типове кожа?Мазна кожа

Избирайте фон дьо тен без съдържание на мазнини, който да не запушва порите и да не омазнява кожата допълнително. Избягвайте ружа и сенките за очи с кремообразна консистенция, тъй като съдържат повече мазнини от прахообразните. Много скоро след нанасянето им започват да се слепват по клепачите. Пудрата трябва да матира кожата, да не запушва порите и да предпазва от агресивното въздействие на външните фактори. Особено важно при този тип кожа е гримът да се отстранява много внимателно всяка вечер, за да не се появяват пъпки и черни точки.

Суха кожа
Обратно на мазната, в този случай избирайте фон дьо тен, който овлажнява кожата и я прави гладка и еластична. Същото се отнася и за сенките за очи – кремообразните са най-подходящи. Очният грим обикновено „изчезва“ бързо върху сухите клепачи. Затова използвайте основа за очен грим, която ще направи грима ви по-дълготраен.

Комбинирана кожа
Най-добрият вариант за комбинираната кожа е да се използват 2 вида фон дьо тен с различна текстура – без мазнини за „Т-зоната“ (чело, нос и брадичка), за да изглежда матирана и овлажняващ фон дьо тен за страничните части на лицето, които са склонни към изсушаване. Баланс ви трябва и при сенките за очи – нито прекалено мазни, нито прекалено сухи. Също като мазната кожа е много важно да се почиства добре преди и след използване на грим.

Нормална кожа
Нормалната кожа се нуждае от лек, овлажняващ фон дьо тен, но е достатъчно благосклонна към всякакъв руж и сенки. Просто наблюдавайте нивото й на влажност, за да може да контролирате какъв грим да използвате – кремообразен или прахообразен.

Чувствителна кожа
Повечето козметични експерти препоръчват, ако сте с проблемна или чувствителна кожа, въобще да не посягате към чантичката с гримове. Но не е точно така. Тя също има нужда от защита от външни влияния. Търсете фон дьо тен, пудра и други продукти, съдържащи минерали. Те оставят кожата да диша, борят се с акнето и възпрепятстват развитието на бактерии.

Тенът на кожата избира грима
Тенът на кожата също е от значение при избора на грим. Тъмна или светла? С какъв цвят да я "украсите"?

Тъмна кожа
За да подчертаете тъмния си тен, използвайте цветове като светло розово или праскова. Гримът със силни пигменти е най-подходящ. Карамел, топло кафяво, златно и тъмно зелено около очите, а за устните – богати и драматични нюанси. По-тъмна кожа – по-тъмни устни! Затова опитайте червило във виолетово, бургунд или наситено червено. Ружът не бива да се натрапва - пастелни тонове в тъмно розово или слива.

Светла кожа
Колкото по-светла е кожата ви, толкова по-ярък изглежда гримът. Затова спазвайте принципа: „По-малкото е повече!“. Розовите нюанси са най-добрият вариант. На очите придавайте повече свежест. Сините и зелените очи изпъкват най-силно, очертани с очна линия, но вместо черна, по-добре изберете тъмно синя, виолетова, опушено зелена или сива. Ружът в розов нюанс е много по-подходящ от кафяво-оранжевата гама.



Източник: rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар