събота, 27 юни 2009 г.

Каде ми е косата?-Оплешивяване

Оплешивяването (алопеция) не е проблем само на мъжете. Косопадът преследва и нас. Загубата на коса е тежък удар за всяка суетна (и не чак толкова) жена. Как да опазим този символ на женствеността?

Повече от половината жени страдат от косопад в различни етапи от живота си. При мъжете оплешивяването е с локализиран характер и най-често се дължи на генетични фактори. При нас обхваща цялата коса и е в резултат предимно на хормонални, сезонни и емоционални причини. Нормалната коса расте непрекъснато около 3 години и почива в следващите 3 месеца. Естественият процес на стареене и цял куп странични фактори може да нарушат този цикъл. Човешкият скалп разполага средно с по двеста хиляди космени фоликули. Докато част от тях са активни, други може да бездействат. Принципно губим по около 150 косъма дневно, но на тяхно място израстват нови косми. Ако косата пада повече, отколкото израства, естествено, наблюдава се оредяване.

Много хора мислят, че с възрастта оплешивяването е неизбежно. Възприемат косата за нещо отделно от целия организъм и започват да използват най-различни препарати против косопад, които обаче не дават резултат. Косата е като мускулатурата на тялото. Както тялото се нуждае от физическа активност, за да е в добра форма, така косата иска постоянен приток на кръв. Ако сте предразположени към алопеция, всичките ви усилия трябва да са насочени в посока – непрекъснат приток на кръв към скалпа.

Кои са формите на алопеция?
Алопецията може да бъде андрогенна, гнездеста, алопеция, предизвикана от стрес, повредени косми и внезапна загуба на косата. Андрогенната алопеция е най-разпространената форма на оплешивяване при мъжете и оредяване на косата при жените. При нея косата постепенно намалява в челната и теменната област. Причините за възникване на гнездеста алопеция не са напълно изяснени, но се възприема като автоимунно заболяване с влияние и от наследствеността. Започва с поява на няколко кръгли петна без косми, които се развиват по различен начин. Стресът причинява алопеция, при която повечето космени фоликули преминават във фаза на покой. Агресивните въздействия (химическо къдрене, боядисване, сешоар) повреждат космите и те започват да се цепят в краищата и да се чупят в корена. Дори израстват косми без кутикули. Внезапната загуба на косата се случва под въздействието на химио- или радиационна терапия, както и вследствие на странично действие на някои лекарства.

Защо ни пада косата?
Една от причините за косопада може да е силният стрес. Когато е под напрежение, организмът произвежда повече хормони, които съкращават живота на космите. Оплешивяващите хора обикновено водят заседнал начин на живот, имат проблеми с нервната система и нарушена дейност на жлезите с вътрешна секреция. Някои лекарства също създават дисбаланс в храненето на косата. Липсата на минерали (калций, магнезий, цинк, желязо) и на витамини (предимно от групата В), причинява силен косопад. По време на бременност, особено в последните 5 месеца организмът произвежда повече естрогени и прогестерони (женски хормони), което предизвиква увеличен растеж на косми. След раждането растежът се нормализира и тогава също се наблюдава силен косопад. Менопаузата предизвиква хормонален дисбаланс и може да предизвика падане на косата. Някои заболявания – инфекциозни или други, също може да доведат до косопад. След установяване на причината и съответно лечение, в повечето случаи косата се възстановява. Причина за оплешивяването може да са и тесните шапки, спиращи свободната циркулация на кръвта. Оплешивяването обикновено е под шапката, а надолу косата расте нормално. Ако се налага да носите шапки, ежедневно масажирайте кожата на главата.

Как да се противопоставим на косопада?
Започнете с промени в хранителния режим. Менюто трябва да е балансирано, богато на витамини и минерали. Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове и житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, захарните храни.

Не се решете много енергично и не се сушете с горещ сешоар.

Не товарете косата прекалено с къдрене и боядисване.


Когато човек започне да губи косата си, е готов на всичко, за да я възстанови. Истината е, че няма универсален метод. Щом като косопадът може да бъде предизвикан от различни причини, следователно и лечението не е еднакво. Затова най-добре е да се консултирате с дерматолог.

Може да пробвате и тези изпитани природни средства:

Сварете корени от коприва. Мийте главата си с отварата, като енергично втривате разтвора в корените на косата.

Настържете на едрото ренде 1 по-голяма глава кромид лук и прецедете сока през марля. Смесете сока с 1 жълтък и 1 супена лъжица бебешки шампоан. Масажирайте корените със сместа. След това обилно намажете цялата коса и завийте главата с хартия и върху нея – с найлон и кърпа. След 40 минути измийте главата. Прилагайте лечението 1 седмица.


Препечете леко ядките на 25 ореха, счукайте ги и ги разбъркайте с 300 г зехтин и 300 г винен оцет. Оставете на студено и хладно място. След 20 дни прецедете и мажете вечер главата с течността.

Смесете 1 с.л. зехтин с 1 с.л. коняк и 1 ч.л. мед. Мажете косата със сместа, като масажирате добре корените. След 4-5 часа измийте главата с бебешки шампоан.

Затоплете ябълков оцет на водна баня. Втривайте в корените на косата. Завийте главата с найлон и отгоре с кърпа. След 1 час изплакнете обилно с вода.


Източник: rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар