сряда, 24 юни 2009 г.

Не на акнето особенно!,когато сте пораснали

Акнето, за съжаление, не е само проблем на пубертета. Възможно е дори когато в тийнейджърските си години не сте имали нито една пъпка, тези малки досадници да се появят, когато сте около 30-те. Този вид акне се нарича акнето на 30 годишните или акне на възрастните. Просто кожата ви се променя с всяка изминала година и все по-трудно издържа на негативното влияние на околната среда.

Всъщност акнето при възрастните е различно от това в пубертета. Много по-лесно може да доведе до възпаление, тъй като защитните сили на кожата са отслабени от непрестанното въздействие на агресивни химикали, слънцето, вятъра, застоялия начин на живот и лошото хранене. Резултатът е загуба на еластичност и плътност за кожата, което прави акнето по-неприятно и сурово от това в тийнейджърските години.

Докато акнето в пубертета се появява предимно в Т-зоната, това при възрастните се появява на брадичката, около устата и по цялата линия на косата.

Генът в ситуацията играе определена роля, но появата на акне при възрастни в повечето случаи е резултат от стреса на ежедневието и неизменните промени в хормоналното ниво. Начинът на живот, на хранене и на почивка са от съществена важност.

Това (последното) съвсем не е лоша новина. Ако основният виновник е стреса, просто трябва да релаксирате – това ще ви помогне да се чувствате и изглеждате добро в цялостен аспект.

Започнете с това, 5 минути дневно да стоите на тишина – без музика, без звуци, бе светлина. Специалистите са единодушни, че това е едно добро начало на здравословния начин на живот.

Тъй като зрялата кожа, е излагана многократно повече на агресивни елементи в сравнение с тийнейджърската, тя е и по-чувствителна, по-лесно се възпалява и изсушава. Най-добрите съставки в продуктите за борба с акнето са бензил пероксида и салициловата киселина. Да, обаче, освен това те изсушават кожата, което ги прави подходящи за тийнейджъри, но не и за възрастни.

Започнете борбата с основното: почистете с хидратиращ продукт и такъв, който да балансира pH на кожата, изплакнете добре с хладка вода. Хладка, не студена – студената вода изсушава допълнително. Никога не трийте с кърпа областта, в която има пъпчици. Не пипайте пъпките. Единственото, което можете да направите е да ги възпалите и замърсите.

През деня използвайте спрей за лице, който да поддържа нивото на pH. Това ще уравновеси нивото на омазняване и ще държи порите максимално затворени. Освен това, спреят създава чувство за свежест, а това е още една предпоставка за прогонване на стреса.

Избирайте специални козметични продукти, насочени за кожа на вашата възраст, предразположена към акне. Необходимо е и да предпазват от появата на черни точки, да имат хидратиращи свойства, да са максимално нежни, за да не предизвикват възпаление и да съдържат антиоксиданти.

Необходим е комплексен избор, но резултатът си струва!


Източник: kozmetikata.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар