събота, 13 юни 2009 г.

Процедури при избелването на зъбите

Вашият зъболекар има голям избор от избелващи продукти, когато се спре на професионалното избелване на зъбите.Тези системи имат свои специфични характеристики,но при използването им обикновено се следват стандартни стъпки.

1) Зъболекарят ще определи цвета на зъбите преди избелването.

И зъболекарят, и пациентът искат да оценят ефекта от избелването на зъбите. За база за сравнение зъболекарят трябва предварително да документира цвета на зъбите.Това може да се извърши чрез сравняване на цвета със специална разцветка за зъби или с помощта на фотографска снимка.
Преди да се пристъпи към избелване, на пациента трябва да бъде извършено професионално почистване на зъбите, като от повърхността им се отстрани зъбния камък и налепите. В някои случаи дори само след подобно почистване пациентите остават доволни от подобрения вид на зъбите и не пристъпват към професионалното им избелване.

2) Зъболекарят ще изолира зъбите, които ще бъдат подложени на избелване.

Агентите, които се използват при избелването, могат да причинят възпаление или увреждане на меките тъкани в устата.За да се избегне това, Вашият зъболекар трябва да изолира зъбите преди да ги подложи на избелване.Това може да бъде постигнато с кофердам (латексово платно) или със специален гел (гингивална превръзка). Заедно с гингивалната превръзка винаги се използва устройство за отместване на бузите и устните (ретрактор). Могат да се използват и марли и памучни ролки.

3) Поставяне на защитни средства за очите на пациента.

Поради увреждащото действие на избелващите агенти, използвани при професионалното избелване на зъбите е необходимо предпазване на очите. Възможно е по време на процедурата избелващ материал да бъде разлят или да попадне върху кожата или облеклото на пациента. Ето защо стоматологът ще постави и лигавник върху гърдите на пациента. Друга причина за защита на очите са светлината или лазерът, които се използват при много професионални системи за избелване за активиране на избелващия агент. Лазерът или интензивната светлина могат да причинят увреждане на очите.

4) Зъболекарят нанася агента върху повърхността на зъбите.

Избелващите агенти при професионалното избелване обикновено са под формата на плътна паста или гел, които се нанасят върху повърхността на всеки избелван зъб.

5) Зъболекарят активира избелващия агент под действието на светлина или лазер (евентуално).

Теорията е, че с активирането се скъсява времето и се увеличава ефективността на агента. Не всички избелващи системи включват активирането като стъпка в своя протокол. Необходимостта от светлинен източник за активиране на избелващия агент не е общоприета от всички стоматолози, а и в литературата по този въпрос няма постигнат консенсус.

6) Избелващият агент се оставя върху зъбите определен период от време.

Професионалното избелване обикновено приключва между 60 и 90 минути, в зависимост от характеристиките на използваните агенти. Една избелваща процедура може да включва еднократно или многократно аплициране на избелващия агент.
По време на процедурата е възможно е да се появи чувствителност и тогава Вашият зъболекар може да скъси процедурата и да приключи с избелването.

7) Приключване на избелването.

След приключване на избелващия период избелващия агент се всмуква и се измива.Средствата за изолиране на меките тъкани се отстраняват.

8) Зъболекарят ще определи цвета на зъбите след избелването.
Най-точно това се постига няколко дни след процедурата по избелването.

9) Зъболекарят извършва флуоридно лечение (евентуално).

Някои зъболекари прилагат флуоридно лечение заедно с избелването на зъбите. Апликацията на флуор може да помогне за намаляване на термичната чувствителност, която може да възникна. Нанасянето на флуор върху зъбните повърхности подпомага реминализацията на деминерализираните зони.

10) Препоръка за приложение на система за домашно избелване на зъбите (евентуално).

По преценка на зъболекаря професионалното избелване може да бъде последвано от избелване на зъбите в домашни условия.


Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар