петък, 26 юни 2009 г.

Хормони и кожа

Красивият вид на една жена се определя от много фактори: наследственост, възраст, раса, хранене, климат, професия и пр. Първо място в това отношение заемат хормоните. Красива фигура и хубава кожа може да има жена, при която е запазено хормоналното равновесие в организма й. Хормоните имат пряко отношение към външния вид на жената. От тях се определят ръстът и Хормони и кожасъразмерността на крайниците, оцветяването и сочността на кожата, състоянието на подкожната мастна тъкан, интензивността и характерът на окосмяването, развитието и тонусът на мускулите.

В човешкия организъм съществуват три вида жлези:

1. Жлези с външна секреция (потни, слюнчени и пр.) — отделят произведения секрет навън върху кожата или лигавиците.

2. Жлези с вътрешна секреция — нямат отводни канали и отделят секрета направо в кръвта. Отделните секрети от жлезите с вътрешна секреция се наричат хормони и с кръвта се разнасят по целия организъм и усилват или отслабват извършваните от органите процеси. В такъв смисъл те се явяват като регулатори на активността на отделните органи и тъкани. Всеки хормон има специфично действие. Отделните жлези с вътрешна секреция отделят хормони с определено действие върху организма.

3. Жлези със смесена секреция — едни от секретите им се отделят навън, а други се отделят в кръвта на организма (такива са половите жлези, задстомашната жлеза).

Източник: zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар