петък, 5 юни 2009 г.

С какво да "нахраним" косата си?

За да бъдем красиви често подлагаме косата си на различни изпитания. Всекидневното й третиране с гелове, лакове, преси и други изтощителни процедури, води до негативни последици като: пърхот, себорея и цъфтеж.

Благодарение на научните изследвания днес вече знаем как да подхраним косата си без това да изисква много допълнителни усилия. Освен чрез балсами и маски, необходимите витамини и минерали могат да бъдат набавени директно от храната. От нас се изисква само да разнообразяваме менюто си всекидневно
.

От какво се нуждае косата ни?

1. Витамини

- Витамин А участва в процеса на растеж на клетките и тъканите. Съдържа се в: моркови, спанак, черен дроб, мляко и млечните продукти и най-вече в рибното масло. Може да се правят и подхранващи маски в комбинация с рициново масло и жълтък. Подхранва корените и заздравява косъма.

- Липсата на Витамин В води до косопад, бавен растеж и изтощена коса. Зърнените храни, сухите зеленчуци, житните зародиши са богати на витамин В. Нека припомним по този повод, че типовият хляб също е много богат на витамин В.

- При липса на Витамин С се наблюдава начупена и цъфтяща коса. Среща се в плодовете и зеленчуците, по-специално: киви, лимони, портокали, грейпфрути, домати, боровинки, ягоди, магданоз, зеле и червените чушки. Особен недостиг на този витамин имат пушачите.

2. Минерали

- Калцият притежава подсилващи и регенериращи свойства. В комбинация с някои витамини придава блясък на косата. Това е минерал, който е особено полезен за целия организъм. Калций има най-много в млякото и произвежданите от него продукти: сирене, кашкавал, извара, сметана и т. н. Но калций се съдържа и в сухите смокини, в зрелия фасул, цветно зеле, спанак, типов хляб и яйца.

- Желязото е особено необходим минерал, който пренася кислорода до косъма. Среща се в зрелия фасул, лещата, спанака, магданоза, бадеми и лешници, шоколада, черния дроб и яйчния жълтък.

- Цинкът е много полезен при косопад. Съдържа се в месото и морските храни.

- На солта трябва да се обърне особено внимание. Тя омекотява и успокоява косата. Има регенериращи и антисептични свойства. Полезно е готварска сол да се втрива всекидневно в косата, след което се измива.

3. Протеини


Трябва да знаете, че протеините изграждат корена на косъма. Те придават блясък и здравина на косата. Срещат се във всички животински продукти: яйца, мляко, сирене, месо, както и в зърнените храни и ядките.

Балансираното и разнообразно хранене е полезно не само за вашата стройна фигура, но и за да е здрава косата ви. Избягвайте слънцето, стреса и цигарите, както и прекаленото третиране на косата си с бои, преси и сешоари - те са враг на вашата коса. Поемайте колкото може повече течности, защото косъма се нуждае от хидратация за да бъде мек, гъвкав и еластичен. Помнете че косата иска много грижи, но се отплаща с блясъка и здравият си вид, който ви дава желаното самочувствие.


Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар