четвъртък, 18 юни 2009 г.

Почистете пролетната си диета

Пролетта е сезонът на почистването – когато започнете с миенето на прозорци и голямото пролетно пране, не спирайте до тук. Продължете като почистите и диетата си, това ще ви помогне да тонизирате организма си и да подсигурите здравето си. Ето ви 5 лесни стъпки, с които да промените менюто си и да се заредите с енергия:

1. Намалете порциите си

През зимата прекарваме повече време вкъщи и в затворени пространства, което и предполага повече похапване на по-тежки и калорични храни. През пролетта, когато намалим количеството на дрехите и с наближаването на морския сезон се замисляме за теглото си и често установяваме, че сме напълнели. Достатъчно е просто да започнете да ядете по-малко, което предизвиква ускорение на метаболизма, а от там – намаляване на теглото и детоксикиране на организма.

2. Яжте пробиотици

Пробиотиците (добрите бактерии за храносмилателната система) имат особено значение през пролетта. Ако сте боледували през зимата, най-вероятно сте взимали антибиотици, които изчерпват запаса от пробиотици на тялото. Ако след зимата започнете да си ги набавяте, това ще стимулира храносмилателната система, за да работи по-добре. На пазара се предлагат продукти, обогатени с пробиотици.

3. Избирайте храни с всички цветове на дъгата


Пролетта идва с чудесния си избор на всевъзможни свежи плодове и зеленчуци. Един от най-добрите начини да изчистите диетата си е като добавите към менюто си храни с цветовете на дъгата, т.е. зеленчуци и плодове – това ще зареди тялото ви с витамини и антиоксиданти. Ще ви направи по-енергични, кожата ви – по-здрава и ще редуцира теглото ви.

4. Яжте си закуската

Факт – по-добре яжте 5 пъти на ден лека закуска, отколкото 3 пъти (или по-малко) голямо ядене. В междинните хапвания можете да ядете плодове или ядки. Пролетната диета не значи да престанете да ядете, а да избирате храни, полезни за тялото, които ще ви накарат да се чувствате и изглеждате по-добре.

5. Мотивирайте се за движение

По-леките летни дрехи трябва да ви мотивират да правите гимнастиката си по-често. Пролетта е много подходяща да учестите спортните си часове. Комбинацията от спорт и здравословно хранене е незаменима помощ за вашето тяло.



Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар