вторник, 2 юни 2009 г.

Здравата кожа

Нашата кожата е най-големият и най-видимият от всички органи. Доброто й състояние зависи от здравословната храна и най-вече от антиоксидантите, които приемаме. Няма друг човешки орган, който да е така уязвим за увреждания, болести, наранявания, слънчева светлина, тютюнев дим, замърсена околна среда и микроби. Ефективната грижа за добрия вид на кожата не може да се постигне само с външни средства, нужно е подхранване и отвътре.

Подхранване и овлажняването
Кожата отделя секрети, които образуват на повърхността й овлажняващ, защитен филм наречен хидролипиде. Външните фактори го разрушават и нарушават хидратацията. Кожата избледнява, става груба и суха, напуква се. Няма да имате проблем, ако ползвате подходящи подхранващи и овлажняващи средства. Главно е ароматът им да е неутрален и да се съчетава с парфюма ви.

Анти-изсушаващите програми за тяло предпазват от изсушаване. Високата концентрация на урея в комбинация с витамин Е и липопротеини повишава овлажняването в горните слоеве на кожата. Екстрактите от пшеничено масло помагат за бързото възстановяване на на хидролипидните филтри, а лайката и алантоинът ускоряват и омекотяват.

Дали ще я наречем копринена или кадифена?
Кожата на тялото трябва да бъде гладка и мека. Това се постига с всекидневни грижи - мазане с овлажняващи и подхранващи кремове за тяло, както и със специални тоалетни млека. Тоалетното мляко се нанася след къпане върху изсушена или влажна кожа. Ако имате повече време, масажирайте леко, докато го нанасяте. Не забравяйте тила, китките и стъпалата. Масажирайте бавно и по-дълго там, където кожата загрубява лесно - лактите, коленете, раменете .Тоалетните млека с камфор стимулират кръвообращението. Този тип продукти не са много хидратантни. Ползвайте ги вечер заради миризмата.

Някои тоалетни млека имат специфично въздействие. Например стягащите се прилагат върху зони с проблемна кожа (обикновено на корема).

Не забравяйте, че маската на тялото изисква повече време. Затова е по-добре да я направите в козметичен салон, където козметичката ще подбере подходящата за вашата кожа. С най-голям ефект е целия курс от 10-12 маски.

През зимата се препоръчва тялото да се маже редовно с масло за тяло, което прави кожата гладка, предпазва я и я успокоява.

Стягането
Понякога в резултат на бързото отслабване кожата увисва. На помощ идват средствата за стегнато тяло. Те повишават еластичността на кожата, стимулират производството на колаген, пречат на разпадането на еластин. Хидромасажът и ваната с тонизиращи масла също действат укрепващо на кожата.
Витамин С е много важен за здравето на кожата, тъй като участва в синтеза на колаген - основен структурен протеин, който заедно с еластина поддържа кожата здрава и еластична. Витамин С е анти-оксидантът, който откриваме в най-големи количества в кожата, но те рязко намаляват, когато тялото ни влиза в досег със слънчеви лъчи, замърсен въздух и тютюнев дим. Дори съвсем кратко излагане на слънце може да снижи нивата на витамин С в кожата с 30%. Като следствие кожата става уязвима за увреждания от свободните радикали, които са причина за 80% от процеса на стареене. Витамин С в комбинация с витамин Е и бетакаротин са важни антиоксиданти, които действат синергично и предпазват тъканите и течностите в тялото, като им осигуряват по-добра устойчивост на инфекции и слънчеви изгаряния. Витамин С също така подсилва капилярите и подобрява кръвообращението.

Източник:http://kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар