сряда, 24 юни 2009 г.

Диета с фибри

Предназначение

Фибрите стимулират храносмилането като регулират работата на червата. Това е причината, те да бъдат незаменим участник в процеса на отслабване.

Употреба

Тази диета е подходяща за отслабване, за предпазване от чревни проблеми, хемороиди, свръх ниво на холестерол, затлъстяване и др...

Изследванията показват, че балансираната диета, съдържаща различни видове фибри регулира храносмилането, предпазва от сърдечни заболявания и помага в борбата с различни здравословни проблеми. Храните, които съдържат фибри, съдържат и други полезни в борбата с различните видове рак елементи като витамин А, витамин С, витамин Е и селен.

Кратко ръководство по диетата с фибри

- Четете етикетите на хляба и зърнените продукти – пълнозърнестите съставки и ядките трябва да бъдат първи в списъка.

- Избирайте зърнени продукти, които съдържат минимум 3 грама фибри на порция.

- Яжте сурови плодове и зеленчуци, те съдържат повече фибри от сготвените, както и от соковете. Изсушените плодове (особено смокините) са добър източник на фибри.

- Добавяйте фибри към ястията с месо като приготвяте такива с различни видове боб или овесени (и други) трици.

- Добавяйте 2-3 лъжици трици към сместа за кюфтета, домашния хляб, кексовете и други тестени вкусотии, които приготвяте.

- Млечните продукти съдържат малко количество фибри. Комбинирайте ги със свежи плодове, ядки, трици или семена.

- Рязането, кълцането, готвенето, пюрирането... могат да редуцират нивото на фибри в храните.

- Заменете 1/3 от брашното в рецептите с овесени трици.

- Най-добре е да ядете разнообразна храна, не яжте едно и също само защото съдържа фибри.

- Пийте много течности – поне осем чаши вода на ден.

Примерна меню с фибри

Хляб и зърнени продукти (може 6 -11 пъти дневно)

- Пълнозърнест хляб
- Ръжен хляб
- Пълнозърнести бисквити
- Пълнозърнест корнфклейкс или трици
- Овесена каша
- Ечемик
- Пшенични кълнове
- Пълнозърнеста паста
- Кафяв ориз

Зеленчуци (може 3-5 пъти дневно)

- Броколи
- Аспержи
- Зеле
- Моркови
- Зелен боб
- Зелени чушки
- Лук
- Грах
- Картофи (особено пресни)
- Спанак
- Домати
- Тиквички

Плодове (2-4 пъти дневно)

- Ябълки
- Банани
- Горски плодове
- Грейпфрут
- Нектарини
- Портокали
- Праскови
- Круши


Мляко и млечни продукти (2-3 пъти дневно)

Можете да избирате измежду всички млечни продукти.

Месо и месни продукти

- Пиле
- Риба
- Яйца

Всички видове боб

Всички видове ядки

Ако целта ви е да се храните с минимално количество мазнини, по-добре ограничете ядките в менюто.

Глезотийки

- Пуканки (без масло)
- Гевречета от пълнозърнесто брашно
- Царевичен чипс
- Сушени плодове


Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар