събота, 27 юни 2009 г.

Да- на здравословния тен

Забелязвате ли как всяка година по това време безмилостно ни връхлитат образите на красавици с шоколадов загар ?


Те са навсякъде около нас – по кориците на списания, билбордове , телевизии, светски събития, та дори на работното място и като че ли могат да продадат всичко на всеки.

На фона на общата модна тенденция за бронзов тен ако все още сте от онези, които ще разчитат изцяло и само на слънцето, за да придобият желаният ефект ви предлагаме някои полезни съвети, които ще ви спестят доста неприятни изживявания по време на почивката.

На първо място превърнете грижата за кожата в част от ежедневието си. Колкото и да ни се иска да постигнем хубав тен още на втория ден от почивката – нека си го кажем, дами – това е невъзможно , пък и всички знаем как хубавите неща изискват малко повече време.
Слънцето – приятел или враг- зависи от нас

Всъщност, за да избегнем неприятните последици трябва да знаем малко повече за слънчевите лъчи. 90% от UV лъчението прониква през облаците, т.е. колкото и мрачно и ветровито да е на плажа - внимавайте!

Има няколко вида радиация като UVA, UVB, UVC.

UVC лъчите са все още не толкова опасни, тъй като се поемат от кислорода и озоновия слой, за разлика от UVA лъчите, които изобщо не се поглъщат от озона.. Поради UVA и UVB, които се излъчват към повърхността на Земята хората могат да заболеят от рак на кожата, катаракт (перде) на очите, имунната система чувствително да отслабне а кожата да изглежда по-застарена и суха. Затова продължителното излагане на слънце в часовете между 11 и 17 часа през лятото (от началото на юни до средата на септември) без защитен крем може да ви струва сериозни здравословни проблеми.

Често когато сме във водата забравяме, че и там кожата ни страда и то също толкова сериозно, колкото на сушата. Слънчевото изгаряне в и под водата е възможно, защото UV лъчението се намалява само с 50%, а отделно трябва да имаме предвид, че отраженията на UV лъчението на плажа са следните: морската пяна отразява 25%, пясъка 15%. Ако сте се скрили на сянка под чадър, дърво или навес, това означава, че си спестявате едва 50% от UV лъчението.

Обърнете внимание и на дрехите , с които сте облечени - памукът и ленът спират по-малко слънчеви лъчи от денима и полиестера.

Как да изберем слънцезащитен продукт

Слънцезащитните продукти се предлагат в магазините за козметика под формата на кремове, гелове, лосиони, спрейове, масла и мехлеми. Те съдържат съставки с доказано защитно действие срещу вредната слънчева радиация.

Пара- амино- бензоената киселина, PABA естерите и естерите на канелата са съставки, които успешно предпазват кожата от UVB лъчите. Бeнзофеноните и Parsol-а предпазват от UVA лъчите.


За най- добро предпазване на кожата изберете слънцезащитен продукт, който комбинира колкото се може повече от тези съставки и се посъветвайте с дерматолог, за да откриете най- подходящия за вас. Особено, ако имате чувствителна кожа, задължително изпробвайте крема от вътрешната страна на ръката си преди да го нанесете на лицето. Почти всички съвременни продукти притежават успокояващи и възстановяващи комплекси с витализиращ ефект, имат лека текстура, не омазняват и не оставят видими белези върху тялото.

Добре известен е фактът , че колкото по-светла е кожата ни, с толкова по-висок фактор трябва да е кремът, който ползваме. Сред голямото разнообразие на пазара можем да намерим слънцезащитни продукти от фактор 15 до 50, предназначен за хора с много чувствителна и светла кожа.

Слънцезащитните продукти са най- ефективни, когато се нанасят 20- 30 минути преди излагането на слънце. Дерматолозите съветват да се поставят на добре подсушена и чиста кожа. Причините за това са две: слънцезащитният продукт се нуждае от хладна и суха повърхност, за да се прикрепи и да предпази най-добре. Ако нанесете продукта веднага след като сте взели гореща вана или душ рискувате да получите обрив, тъй като тогава порите са отворени .

Според продължителността на излагане на слънце нанасяйте слънцезащитния лосион през няколко часа. Ако спортувате или се занимавате с дейност, която ви кара да се изпотявате, нанасяйте го на всеки час. Лицето и ръцете са по-предразположени към рак на кожата.
Затова обръщайте особено внимание на тези части от тялото и ако е необходимо използвайте специалните продукти на по- чести интервали.

Поставянето на грим като цяло също играе ролята на защитен филм, така че можете спокойно да нанасяте фон-дю-тен и пудра. Доверявайте се на утвърдени марки кремове за лице, за да доставите на кожата си всичко, от което има нужда. Не е необходимо те да съдържат фактор по висок от 50 . Кремът трябва да е съобразен също така и с типа кожа – мазна, суха или нормална.

И накрая – колкото и бавно да сте придобили желания тен , най-важното е той да изглежда естествен и да се задържи по-дълго. Тогава и самите вие ще се чувствате по-секси и сигурни в себе си. Приятен плаж !


Източник: rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар