четвъртък, 18 юни 2009 г.

Електрическите четки за зъби

Хигиената на устата заема първостепенно място в комплекса от профилактични мероприятия, чиято основна цел е запазване на тъканите и органите в устната кухина. От чистите зъби лъха здраве и красота. Те придават своеобразен чар на човека, на неговата усмивка.
На влиянието на устната хигиена са подложени всички органи и структури в устната кухина: твърдите зъбни тъкани /емайл, цимент/, устната лигавица и венците, както и естествената им среда. Интересът към зъбната плака е голям. Изследвани са произходът, съставът, структурата, развитието и активността на зъбната плака и влиянието й като болестотворен фактор на кариеса и заболяванията на парадонтоза.

Най-ефективен и безвреден начин за отстраняване на зъбната плака е механичното почистване с помощта на четка и паста.
Основното предназначение на четката е да отстранява ефикасно плаката, като има достъп до всички места в устата. Необходим е грижлив подбор на четката за зъби съобразно възрастта и състоянието на устната кухина. Четката за зъби може да бъде ръчна и елeктрическа.

Електрическите четки за зъби могат да помогнат при лечение на периодонтоза. Според научни изследвания ползването на електрическа четка за зъби помага при лечението на пациенти, които се лекуват от периодонтоза.
Учени от университета в Женева препоръчали на 70 пациента в зряла възраст използването на обикновена или електрическа четка за почистване на зъбите. Всички пациенти са страдали от периодонтоза. След 28 дневна терапия учените забелязват, че при тези от пациентите, ползвали електрическа четка за зъби се наблюдава значително заздравяване на венците и по-малко наличие на зъбна плака.
Използването обаче на електрическа четка за зъби не се препоръчва при пациенти с по-сериозни проблеми - наличие на периодонтални джобове.

При използване на електрически четки за зъби трябва да знаете следното:
- Уверете се, че движите чистещата глава леко от зъб на зъб, следвайки венеца и формата на всеки зъб.
- Задръжте чистещата глава на място за няколко секунди преди да я преместите върху следващия зъб.
- Не забавяйте да достигнете всички повърхности – вътрешните и дъвкателните повърхности на задните зъби.
- Водете почистващата глава по венеца. Не е нужно силно да натискате или търкате. Просто оставете четката да свърши цялата работа.

В действителност единствената електрическа четка, която е по-добра от обикновената такава е с въртяща се осцилираща глава. На пазара се предлагат много и различни автоматични четки за зъби с една, две, и три глави за по-ефективно почистване . Автоматична четка за зъби с вградени зарядни батерии. Система за защита на венците при прекомерен натиск. Избирайте четката си според почистващите движения за една минута, светлинен индикатор за зареждане, водоустойчивост, време за зареждане.



Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар