понеделник, 22 юни 2009 г.

Може ли лошият брак да увреди здравето ви?

Когато бракът е разклатен, това може да депресира и двамата партньори. Но само жените на средна възраст, не мъжете, изглежда имат здравословни проблеми свързани с брачните кавги, като високо кръвно налягане, натрупване на мазнини по корема и други фактори, които повишават риска от инфаркт и диабет. Това бе посочено в доклад на среща на "Американското психотерапевтично общество" в Чикаго.

"Аз мисля, че трябва да свикнем с факта, че токсичните взаимоотношения са токсични за цялото здраве", каза кардиологът Ника Голдберг, медицински директор на програмата за здраве на женското сърце към университета в Ню Йорк.

От доклада става ясно, че изследователите са наблюдавали 276 двойки, за да разберат дали депресията е истинската причина за влошаване на здравето на хората с лош брак. Двойките са били на средна възраст или по-възрастни граждани на Юта, като повечето от тях са женени от дълго време - средно 27 години брак.

Изследователите откриват, че лошите взаимоотношения влияят зле на здравето - най-вече на жените. Жените с трудна връзка са по-податливи от другите жени на депресия. Плюс това те по-често страдат от метаболитен синдром, натрупване на рискови фактори като повишаване на кръвното налягане, високи триглицериди, ниско ниво на HDL (добрия холестерол), затлъстяване на стомаха и висока кръвна захар - всички основни стъпки по пътя към инфаркта и диабета.

"За мъжете ние не открихме връзка между негативните взаимоотношения в семейството и метаболитния синдром. Единствената връзка , която е свързана с това е депресивния синдром при тях.", каза Нанси Хенри, доктор по клинична психология на университета в Юта. "При мъжете с проблемен брак се проявяват само емоционални, но не и физически проблеми."

Въпреки че изследването не се е интересувало от религията на семействата, трябва да се спомене, че много от гражданите на Юта са Мормони, при които е по-малко вероятно да се разведат, от хората с други религиозни убеждения. "Тъй като в този щат в действителност спазваме традиционните ценности на брака, аз мисля, че нашите двойки оцеляват и остават заедно, без значение какво се случва", каза Нанси Хенри.



Източник: kozmetikata.com




Няма коментари:

Публикуване на коментар