сряда, 16 септември 2009 г.

Аргументите, пред които жените са безсилни

В схватка с мъжете, жените често са склонни да допускат грешки, които в последствие ги карат да се чувстват наранени. Става дума за несъгласията в ежедневието, които се пораждат неминуемо между мъжа и жената.

Понякога такива спорове, често са лишени от простата логика, необходима за достигане на решение. Много често жените влагат чувства дори в незначителни спорове и доводите им са преди всичко емоционални. Мъжът, от своя страна, в тази ситуация започва да се чувства предаден.

Докато дискусията върви по пътеките на логиката и се основава върху конкретни факти, мъжът се чувства в свои води и всеки разумен довод за него е гол в противниковата врата. Всеки мъж, попаднал в тази ситуация по всякакъв начин се опитва да не допуска чувства в спора, защото той ги приема като проява на слабост.

Мъжът вижда дискусията като разговор с логически доводи, които веднъж подхвърлени, следва да бъдат доказани. "Тя дава доказателство, след това – е мой ред за това. И нека по-добрият победи!" Това е тезата на мъжа.

Но той не знае, че нейното най-силно желание е просто да бъде чута и тя чувства, че той не я разбира и още по-лошо – дори не опитва да я разбере.

От друга страна, когато жената вкара чувствата в играта, мъжът ги разбира като директно обвинение и реагира с гняв. Той си казва: "Тя ме пита за моето мнение и когато аз й го споделя, тя го използва срещу мен, за да ме нарани."

Резултатът е – той се чувства безсилен, а тя – наранена.

Тогава мъжът се връща към своите безопасни правила на аргументите, а в разговор, в който жената е вложила много емоции, тя губи своите доводи. Това е истинска хватка, истински ключ и... шах. Мъжът е наказал жената, заради това, че го принуди да се чувства безсилен.

Това е съвсем обикновен сценарий на съвсем обикновен спор между мъжът и жената.

Ако вие сте жена, готова да участва в дебати и дискусии, бъдете такава до края, в противен случай усложнявате и удължавате нещата. Ако искате да бъдете разбрана, участвайте като равностоен противник в спора. Вместо да оставяте чувствата си да се изливат, просто ги споделете с него. Обяснете му как се чувствате.

Това, че сте се показала уязвима и чувствителна не ви прави слаб играч, напротив – вие сте заявили, че сте играч с характер и правила. Мъжът срещу вас ще разбере това. Ако не успеете да се справите, той ще избягва всички дискусии занапред, страхувайки се да не попадне в омагьосания кръг на вашите емоции. А трябва да се съгласите, тези спорове завършват по-скоро с плач, отколкото с готово решение.

Ако държите той да се съобразява с чувствата ви, когато става дума за ежедневен спор, той ви приема като неконкурентноспособна.

Не е важно да се наложите (особено с плач), важно е да успеете да водите разговор, заедно.



Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар