вторник, 15 септември 2009 г.

По-здравословно хранене за цялото семейство

Всички знаем колко е важно правилното хранене, но да промениш драстично менюто на цялото семейство, със сигурност ще предизвика по-скоро негативна реакция. Постепенно, обаче можеш да наложиш някои здравословни правила:

Обръщай внимание на захарта

Повечето хора обичат захар. Тя дава ударна доза енергия, но за кратко и без никакви полезни свойства. Освен това е трудно да следиш колко захар консумира всеки член от семейството поотделно, тъй като обикновено се ползва захарница. Затова имайте предвид, че 1 чаена лъжица съдържа 4 грама захар. Обръщайте внимание колко лъжички слага вашето семейство в чая и какаото.

Лишете закуската от захар

Ако децата не ядат захар на закуска, това ще намали и апетита им за сладко през целия ден. Слагайте плодове в зърнените закуски или канела, за по-наситен вкус. Когато едно ястие се нуждае от вкус, съвсем не значи, че това трябва да е сладко.

Въведете нови храни

Разнообразието в менюто е желателно, тъй като децата понякога са стереотипни и могат дълго време да ядат едно и също, само защото им е любимо. От вас зависи да им предоставите разнообразие. Ако замените любимата закуска на детето си, то вероятно ще бъде разочаровано в началото, но естественото детско любопитство ще го накара да опита новото. Можете да измислите и игра - "игра на изненадите" - и така да презентирате нови храни на децата си.

Хранете се по едно и също време

Изисквайте от семейството си да сяда около масата в точни часове през деня. Този навик е много полезен за храносмилането, а и така се намалява количеството на изядените чипсове и вафли, тъй като организма свиква да изпитва глад по едно и също време.

Направете си седмично меню

Ако знаете какво ще яде вашето семейство няколко дни напред, ще можете да купувате необходимите продукти предварително и няма да ви се налага да заменяте едно ястие с друго, набързо приготвено, само защото ви липсват продукти.


Източник: kozmetikata.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар