неделя, 13 септември 2009 г.

Разкрасяване на есен

Стриктно сте се грижили за кожата си през лятото? Браво. Но това не означава, че тя не е позагубила от блясъка, свежестта и еластичността си. Есента има двойна задача: да възстанови кожата от лятната агресия и да я подготви за суровата зима.



Една от най-сериозните щети, нанесени от лятото върху кожата, е дехидратацията. Излагането на силно слънце и сухият въздух в помещенията са най-честите причини за това. Сухата кожа е най-предразположена. В случая не става дума за дълбочинното обезводняване, което е в резултат на вътрешни проблеми и налага консултация със специалист, а за повърхностното. Външният признак е появата на гънки, разположени предимно по челото, носа, скулите и брадичката. Понякога цялото лице става на хармоника. Появата на тези гънки се съпровожда с неприятно чувство за опъване в процеса на почистване. С полагането на крема чувството изчезва, но се появява отново след разгримиране или през деня. Това сигнализира, че кремът не е адаптиран към кожата ви. Неблагоприятната последица е, че гънките може трайно да останат на лицето и да се превърнат в бръчки.

Какво да направите?
Като за начало спрете да се миете със сапун. Елиминирайте дори специалните сапуни за лице и лосионите със спирт. Ползвайте тоалетни млека за разгримиране, кремове или гелове. Изберете мек тонизиращ лосион, съобразен с вашия тип кожа.

Правете лека ексфолиация на кожата на лицето веднъж седмично, в продължение на един месец. След това – ако е необходимо, но не спирайте преди да установите трайно подобрение. Пилингът премахва мъртвите и запушени клетки от епидермиса, придава му свеж и подмладен вид. Независимо какъв тип кожа имате, на всеки 2-3 дни слагайте кремообразна хидратантна маска. Сутрин и вечер се мажете с хидратантен серум или с предпазващ и овлажняващ крем.

Въпреки богатото разнообразие от готови козметични продукти, през есенните месеци спокойно може да се доверим на природното изобилие. Предлагам няколко домашни маски, които чудесно се вписват в темата “есенно разкрасяване”:

Възстановяваща маска с царевица
Царевицата е с богато съдържание на фосфор и има свойството да възстановява застаряващата кожа. Маската се приготвя от зърна на сурова, млечна царевица. Те се смачкват и пресоват или се разбиват с пасатор. За суха кожа се прибавят 2 ч.л. зехтин, а при мазна царевичните смлени зърна се смесват с талк или бебешка пудра.

Подхранваща маска с моркови
Морковите са богат източник на витамин А, подхранват и подмладяват кожата. Маската се прави от настъргани моркови, 1 белтък, малко нишесте и 2 ч.л. зехтин.

Стягаща маска с грозде
Гроздето има вълшебен ефект върху кожата. Стяга, освежава, изглажда и подхранва с витамини. Няма по-лесна за приготвяне маска. Просто разделяте на 2 няколко зрънца грозде и намазвате лицето, като не пропускате шията и деколтето. Кожата е получила възможно най-полезната закуска.




Омекотяваща маска с тиквени семки
Тиквените семки в никакъв случай не са за изхвърляне, защото подхранват и омекотяват дори много суха кожа. Те се измиват, изсушават и смилат с пасатор. Маската се приготвя като към 2 ч.л. пюре от тиквени семки се добавя 1 ч.л. сметана.

Успокояваща маска с магданоз
Магданозът е известен с противовъзпалителните си свойства. Маската се приготвя от смлени листа на магданоз, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. сметана.

С всички маски се стои около 15-20 минути. Само тази с магданоз не бива да се държи повече от 10 минути, тъй като оцветява.


Източник: rozali.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар