четвъртък, 9 юли 2009 г.

Лазерната епилация

Едва ли съществува жена, която да устои на възможността да има гладки крака завинаги. Всъщност възможно ли е това? През годините се създават нови и нови методи за обезкосмяване – кола маска, бръснене, епилиране, депилиране... Повечето жени (а вече и много мъже) са опитали почти всички варианти и всеки от тях е избрал този, който му се струва най-надежден, по-безболезнен или много бърз.

Всеки път, обаче вероятно си мислим, че ще бъде хубаво това време да ни бъде спестено. И тук идва въпросът може ли да се случи? Всъщност, лазерната епилация е способна на това, само че не бива да очаквате чудо. За да се постигне ефектът "завинаги" - са необходими неколкократни процедури.

Ето някои от най-често задаваните въпроси, свързани с лазерната епилация и техните отговори:

1. Болезнена ли е?

Процедурата може да причини лек дискомфорт, тъй като всеки отделен фоликул има нервни окончания. При някои пациенти може дори да не е необходима употребата на анестетици, докато за други е задължително (това са продукти под формата на кремове). Основния слой анестетичен крем се нанася 30-60 минути преди процедурата като целта му е да премахне дискомфорта, причинен от лазера.

2. Колко процедури са необходими?

За да бъде резултатът наистина съвършен и траен са необходими между 3 и 6 процедури, като интервала между тях варира съответно от 4 до 12 седмици. Различията в интервалите идват от цвета на косъма, вида на използвания лазер и мястото, върху което се използва.

3. Възможни ли са усложнения?

Усложненията при лазерната епилация са редки и могат да дойдат от некомпетентността на този, който извършва процедурата, затова е много важно да изберете добър козметичен салон.
Нормално е да се появи лека болка, изпотяване и зачервяване около фоликулите на косъмчетата непосредствено след третиране.

Най-често срещаните симптоми имат трайност до 24 часа и включват:

- Промяна в пигментацията – това се случва на около 5% от хората, подложили се на лазерна епилация и може да изглежда като потъмняване на кожата. В такива случаи се препоръчва стриктно избягване на пряка слънчева светлина. Възможно е и обратното – леко изсветляване на кожата. Тези прояви обикновено с временни.

- Инфекция – случва се много рядко, когато самата кожа е наранена. В такива случаи се използва антибиотик, който да предотврати бактериалната атака.

- Поява на белези – много рядко, когато има инфекция и не са взети необходимите мерки.

За кого е лазерната епилация?

Лазерната епилация е за всеки, който желае да се подложи на трайно обезкосмяване. Най-добри резултати се получават при хора със светла кожа и тъмни косми. При тези с тъмна кожа се използват лазери с по-голяма дължина на вълната.

Предпазване:

- При наличие на бактериална или вирусна инфекция е по-добре процедурата да бъде отложена.

- При налични белези по-кожата се използва по-малко агресивен лазер.

- Наличието на тен затруднява процедурата и я прави по-малко ефективна.

- При наличие на псориазис или витилиго, трябва да се консултирате с лекар преди да се подложите на лазерна епилация.

На коя част от тялото може да се приложи?

Лазер може да се използва почти на всяка част от тялото – краката, ръцете, бикини зоната, гърба и т.н.

Предварителни грижи:

1. Не си правете тен – не се излагайте на слънце, не посещавайте солариум и не използвайте автобронзанти преди да се подложите на лазерна епилация.

2. Не се подлагайте на кола маска или епилиране 6 седмици преди лазерната процедура.

3. Можете да използвате самобръсначка или депилатоар междувременно.

4. Обръснете зоната, която ще бъде третирана 3-4 дни предварително.

5. Ако вече имате тен, използвайте избелващи продукти.

6. Анестетични кремове се нанасят 30-60 минути преди процедурата.

7. Не използвайте козметика преди да отидете.

Грижи след третиране:

1. Непосредствено след процедурата се прави студен компрес.

2. Успокоителни и/или кортикостероидни кремове се използва, за да успокоят зачервяването и изпотяването.

3. Коричката върху кожата се третира с антибиотик.

4. Необходимо е да се избягва слънчевата светлина и въобще да не се посещава солариум.

Как работи?

Лазерната енергия таргетира пигмента във фоликулите, без да засяга тъканта около тях. Това позволява да се атакува и разруши фоликула, без да се нарани кожата. Растящият косъм е по-чувствителен към лазера, отколкото порасналия. Много от лазерите работят като използват охлаждаща кожата техника и това предполага минимален дискомфорт по време на процедурата.


Източник: kozmetikata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар