четвъртък, 16 юли 2009 г.

Крият ли рискове съвременните козметични продукти

Използването на козметични продукти дотолкова е навлязло във всекидневния бит, че едва ли има човек, който да може да си представи живота без дезодорант, крем, шампоан и всякакви други гримове и помади. Какво е точно съдържанието на всеки един продукт, който ползваме, обикновено се заглеждаме, ако възникне проблем. Има ли опасна козметика, в какво трябва да внимаваме при избора и при използването на нови продукти?


Почти всички продукти могат да провокират проблеми. Алергичната реакция към козметиката в наши дни е широко разпространено явление. Причината е в желанието за по-бърза печалба на козметичните и фармацевтичните компании, които не винаги мислят за доброто на потребителите. Това е така, защото малък процент от продаваните на пазара козметични продукти съдържат вещества, изцяло изследвани за безопасност. Повечето реклами убеждават в това, че са използвани на-чистите продукти, правени са от най-чистата изворна вода и съдържат само най-ефирно действащи билки и естествени екстракти. Звучи страхотно, но дали е вярно?
Ако продуктът, който сте закупили не е бил в хладилник до момента на покупката, то със сигурност в него се съдържат консерванти и стабилизатори.
Ако продуктът има характерна приятна миризма, то в него се съдържа смес от изкуствени ароматизатори.
Ако продуктът ви има цвят различен от бяло, вероятно в него има смес от изкуствени оцветители.
Ако в рекламата сте чули, че продуктът има „бърз ефект”, това означава, че производителя е заложил в него т.нар. усилватели на проникването. Те имат единствена цел – да направят вашата кожа максимално отворена за проникване на другите вещества в продукта. Можете лесно да се досетите, че по този начин вашата кожа не може реално да се защити от околната среда.
Винаги трябва внимателно да се четат етикетите, защото там са указани съставките на продукта, начина на безопасно използване, доколко той е ефективен и по какво се отличава от сходни препарати.
Необходимо е познанието на следните термини:


Без съдържани на спирт – продуктът не съдържа етилов спирт. Но не е изключено в състава да влизат други видове спирт.
Без мирис – продуктът няма аромат. Обаче в неговия състав могат да влизат скрити миризми от използваните химикали.
Хипоалергичен продукт – продукт, който не б предизвикал алергични реакции. Трябва винаги да имате едно наум, че написаното може да не отговаря на истината. Никой не е застрахован от реакцията на нито един козметичен продукт.
Некомедогенен продукт – продукт, който е формулиран така, че да не запушва порите и да не причинява запушване на порите и появата на черни точки.


Източник: zajenata.ogosta.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар